Μελίτα , 29 ετών


ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ!
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ?ΤΑ ΠΑΝΤΑ..!!ΕΝΑ ΟΥΦ ΓΙΑ ΟΛΑ..!!ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ.. ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.. ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΟΝ.. ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ.. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ.. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ.. ΚΑΙ ΠΟΟΟΟΣΑ ΑΛΛΑ!!ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ.. ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΑΠΕΙΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΩ.ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΞΥΠΝΑΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΤΣΑΚ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΩ!ΤΩΡΑ  ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ?ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΩ!ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΚΑΤΩ.. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΩΡΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ.ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΑΠΕΙΡΕΣ.. ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.. ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΕΙΜΑΙ.ΔΕΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΤΣΙ.ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΠΟΥ ΝΙΩΘΩ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.. Η' ΑΦΗΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΤΟΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΚΑΝ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ?[ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ].
ΑΥΤΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Κατά την διάρκεια της ζωής μας χρειάζεται να πάρουμε χιλιάδες αποφάσεις από τις πιο μικρές και φαινομενικά ή ουσιαστικά ασήμαντες έως τις σπουδαιότερες που καθορίζουν σημαντικά την ζωή μας.

Τι είναι μια απόφαση? Ουσιαστικά είναι μια επιλογή. Τότε τι σημαίνει η ύπαρξη μιας επιλογής? Μα φυσικά πως υπάρχουν και άλλες επιλογές τόσες που είμαστε αναγκασμένοι εκ των καταστάσεων ή της φύσης της επιλογής μας να διαλέξουμε μια από αυτές. Η επιλογή λοιπόν ανάμεσα σε εναλλακτικές επιλογές ονομάζεται απόφαση.

Μαθηματικά ή καλύτερα ορθολογικά σκεπτόμενοι η λογική είναι ο πρώτος μας σύμμαχος στο να πάρουμε μια απόφαση. Η σπουδαιότητα της λογικής σκέψης έγκειται στο γεγονός πως εξετάζουμε τα δεδομένα με επιστημονική ακρίβεια και με μαθηματική μέθοδο ακυρώνουμε ή ενισχύουμε παραμέτρους , εξαφανίζοντας επιλογές με τέτοιο τρόπο ώστε καταλήγουμε σε μία επιλογή που ονομάζουμε απόφαση.

Σε καθαρά επιστημονικό και μαθηματικό επίπεδο ο παραπάνω τρόπος τις περισσότερες φορές εγγυάται το σωστό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν άλλοι αστάθμητοι παράγοντες μπαίνουν στην εξίσωση που θα καθορίσει τις επιλογές μας. Συνήθως οι παράγοντες αυτοί έχουν ένα κοινό στοιχείο. Δεν είναι μετρήσιμοι και επομένως εξ ορισμού δεν εντάσσονται στην λογική και μαθηματική μέθοδο σκέψης.

Παράγοντες όπως οι κοινωνία στην οποία θέλουμε να ανήκουμε, τα συναισθήματα που μας διακατέχουν , οι ανασφάλειες που μας ακολουθούν και πολλά άλλα είναι παράγοντες μη μετρήσιμοι που συνήθως εντάσσουμε στην ζωή μας με μια λέξη ή μια “κατανόηση” όπου αδυνατεί να περιγράψει την ουσία των πραγμάτων.


Το πρόβλημα βρίσκεται συνήθως σε ένα άλλο μη μετρήσιμο μέγεθος που ονομάζουμε “εγώ”. Είναι όντως πολύ δύσκολο να δεχθούμε πως από διάφορες επιλογές που υπήρξαν στην ζωή μας εμείς τελικά επιλέξαμε εκείνες τις αποφάσεις που οδήγησαν σε λανθασμένες για εμάς επιλογές.

Οι περισσότεροι μη θέλοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με μια “αρνητική” κρίση πρός τον εαυτό τους, ουσιαστικά παραδεχόμενοι πως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αρκετά για το δικό τους “καλό” εύκολα μπαίνουν στην λογική να “εκλογικεύσουν” λανθασμένες επιλογές με επιχειρήματα που συνήθως όταν τα εξετάζουν κάποια στιγμή στο μέλλον φαίνονται τις περισσότερες φορές απίθανο πως εκείνοι τις έκαναν μη βλέποντας τα δεδομένα. Αντιμετωπίζουν δηλαδή τον εαυτό τους με μια επιοίκια τέτοια που σκοπό έχει να μην θίξει το εγώ τους ακόμα και αν φαινομενικά κάποιος που δεν εμβαθύνει θα την έβλεπε αυστηρή.

Χρειάζεται μεγάλο κουράγιο να κοιτάξουμε το “εγώ” μας και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει ώστε πραγματικά να δεχθούμε τα λάθη μας. Και όμως αυτό είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος θα μας βοηθήσει να δούμε τις αποφάσεις που μας οδήγησαν σε λάθη κάνοντας κακή χρήση της ορθολογικής σκέψης μας αφού αφήσαμε αστάθμητους παράγοντες που επιδέχονται πολλές και υποκειμενικές ερμηνείες, να ενταχθούν στην “εξίσωση” που τελικά χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε αποφάσεις.

Με λίγα λόγια ο μόνος τρόπος που μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους αστάθμητους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω οι οποίοι τελικά αλλοιώνουν την ορθολογική μας σκέψη είναι να αντιμετωπίσουμε το εγώ μας με μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Έτσι θα μπορέσουμε όσο δυσάρεστο και να είναι για μας να δούμε σε πιο βαθμό ουσιαστικά “κοροϊδέψαμε” τον εαυτό μας να βλέπει και να πιστεύει πράγματα που δεν υπάρχουν και που τελικά οδήγησαν σε επιλογές λανθασμένες εντελώς άσχετες από αυτές που πραγματικά θα ήταν καλές για μας.


Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πάρετε την σωστή απόφαση για σας.