Τζο , 60 ετών , άνδρας

Είμαι ένα υγιές άτομο (κάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα τσεκ απ)παρ΄όλα αυτά νομίζω ότι΄θα πάθω έμφραγμα, οτι θα πάθω καρκίνο και γενικά σκέφτομαι τη κηδεία μου κλπ΄.Με αυτό τον τρόπο ταλαιπορώ και την οικογένειά μου.Αυτό δεν το έπαθα τώρα με βασανίζει χρόνια.Σας ευχαριστώ για την βοήθεια που πιστεύω πως θα μου δώσετε.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


ΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητέ φίλε

Ο φόβος της νόσου είναι επίσης νόσος. Φανταστικής υπόστασης ίσως, που όμως γνωρίζει έξαρση και απειλεί σοβαρά το ευ ζην μας.

Επιστημονικά η αρρωστοφοβία αναφέρεται ως υποχονδριακή νεύρωση ή υποχονδριακή διαταραχή και εμφανίζεται με την αδιάκοπη ενασχόληση του ανθρώπου με σωματικές ενοχλήσεις και το φόβο του για ασθένειες που είναι πιθανόν να προκύψουν από αυτές. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό σύμπτωμα της διαταραχής. Δεν είναι όμως και το μοναδικό. Άλλα σημαντικά συμπτώματα είναι τα εξής:
• Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε γιατρούς: Οι ασθενείς που πάσχουν από αρρωστοφοβία επισκέπτονται τακτικά ή και μόνιμα κάποιους γιατρούς. Ζητούν μάλιστα να υποβάλλονται συνεχώς σε εξετάσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι περιττές. Ο μοναδικός γιατρός που έχουν ανάγκη όσοι πάσχουν από υποχονδριακή διαταραχή είναι ο ψυχολόγος, αλλά συνήθως είναι… ο μόνος που δεν επισκέπτονται.
• Συνεχής φόβος και άγχος: Ακόμη και ύστερα από επιβεβαίωση του γιατρού ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο φόβος και το άγχος για τη «φανταστική ασθένεια» αποτελούν μόνιμα συναισθήματα. Όσοι πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση δεν πείθονται ποτέ για την καλή κατάσταση της υγείας τους.
• «Ανανέωση» προβλημάτων: Όταν ένα πρόβλημα που τους απασχολεί εξαντληθεί με κάθε τρόπο (με εξετάσεις ή ακόμη και με κάποια επέμβαση), οι υποχόνδριοι ανακαλύπτουν ένα καινούργιο. Κάποια ασθένεια «πρέπει» μονίμως να βρίσκεται στη σκέψη τους.
• Μόνιμο θέμα συζήτησης: Εκείνοι που πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση μιλάνε παντού και πάντα για το υποτιθέμενο πρόβλημα της υγείας τους, το οποίο είναι το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες.
• Ναρκισσισμός: Αν και συμβαίνει ασυνείδητα, τα άτομα που πάσχουν από αρρωστοφοβία εμφανίζουν σημάδια ναρκισσισμού. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι κεντρικό θέμα της ζωής τους γίνεται ο ίδιος τους ο εαυτός, αφού κατά κάποιον τρόπο υπερεπενδύουν στο σώμα τους και επικεντρώνονται στον εαυτό τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων γύρω τους. Ιδιαίτερα στις προσωπικές τους σχέσεις γίνονται απόμακροι, παραμελούν τον σύντροφό τους, δημιουργούν εντάσεις και εμφανίζουν τάσεις επιθετικότητας.

Η υποχονδριακή νεύρωση αφορά στον ίδιο βαθμό άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και άνω και πλήτει το 3% του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα οι άνθρωποι που κάνουν το λεγόμενο «doctor shopping», δηλαδή πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να λύσουν τα υποτιθέμενα προβλήματα της υγείας τους, μπορεί να πάσχουν από χρόνια αρρωστοφοβία εφόσον δεν ζητήσουν ποτέ τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή. Σε ορισμένες περιόδους η υποχονδριακή νεύρωση μπορεί να παρουσιάζει έξαρση, σε κάποιες άλλες περιόδους ύφεση, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι μόνιμη.

Όταν ο Mολιέρος έγραφε το θεατρικό «O Kατά Φαντασίαν Aσθενής», χλευάζοντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό και τον τρόπο που αντιμετώπιζε την κατάσταση της υγείας του, δεν το έκανε μόνο για να εκφράσει την πικρή δυσπιστία του προς τους γιατρούς -κάτι που συνηθιζόταν στην κωμωδία του 17ου αιώνα, αλλά και επειδή κάτι τέτοιο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τους υποχόνδριους και νοσοφοβικούς ανθρώπους.

 Aν αναλογιστούμε ότι:
α) η υποχονδρίαση είναι αποτέλεσμα χρόνιας δυσαρέσκειας με το περιβάλλον ή με τις συνθήκες της ζωής μας,
 β) ένα από τα κύρια συμπτώματά της είναι το άγχος και
 γ) η αντιμετώπισή της είναι όμοια με την αντιμετώπιση του άγχους, είναι πιο αποτελεσματικό αντί να τρέχετε σε πολλούς ιατρούς και να κάνετε άπειρες εξετάσεις (και να μη βρείτε τίποτα), να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο ο οποίος θα σας εξηγήσει τι ακριβώς σας συμβαίνει και θα αναλάβει την υποστήριξή σας.

Να είστε καλά.