Ο αδερφός μου έχει ψυχολογικά προβλήματα...

markeza , 42 ετών

ime pantremeni ke zo se mia poli tis xalkidikis.exo erthi apo allo kratos gitoniko,parola ellin.katagogis.o sizigos ellinas.i mitera mu skotothike prin 5 xronia .o pateras mu apo karkino teliose mesa se 2 mines edo ke 7 mines.exo enan adelfo enilika men,aniboro de.exi psixologika apo pediki ilikia.den dulepse sxedon pote me tinevriteri enia.ton syntirusan oi gonis.tora zi sto patriko spiti(xoris enikia eftixos).katat:alla ton sintiro ego me to sizigo mu fisika.ola diladi trofi,dei,nero,klp.den boro alo na to kano afto.den ime ke ipio aneti exo ke mia aniliki kori,exo ta provlimata mu .o adelfos mu den theli na mini mazi mas,ke edo pu ta leme eci pos exi to prama ute ego tha ithela tora.ine distropos,ke tha katastrafotan i psixiki ygia tis ikogenias mu.apo tin alli to pono poli.apo tote pu pethane o pateras mas den exo bri isixia ego ke o antras mu.ti na kano?zito apegnozmeno voithia.


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Από τη στιγμή της εμφάνισης της νόσου, παρουσιάζονται στα μέλη μιας οικογένειας ποικίλες σκέψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα που κατακλύζουν την πραγματικότητά τους. Κατά γενική ομολογία, παρατηρείται η δυσκολία της κατανόησης και στη συνέχεια της αποδοχής της ασθένειας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί άγχος και σύγχυση στα μέλη, που για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν επιστρατεύουν πρώιμους μηχανισμούς άμυνας, όπως είναι η άρνηση και η απώθηση. Βιώνουν την όλη κατάσταση ως πένθος, τόσο για τη χαμένη υγεία του μέλους που νόσησε όσο και για τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική ζωή του συγγενούς τους. Στο πλαίσιο αυτό, ανάλογα συναισθήματα, όπως η ματαίωση, η απογοήτευση, η ενοχή, η ντροπή, ο φόβος, η δυσαρέσκεια, η οργή, η πικρία, η θλίψη και η απελπισία αναπτύσσονται και εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Το συναισθηματικό αυτό βάρος των οικογενειών είναι συχνά δυσβάστακτο, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν που να το εκφράσουν, αφού ο ασθενής σηκώνει το δικό του βαρύ φορτίο, ενώ οι λοιποί συγγενείς και φίλοι έχουν συχνά αρνητική εικόνα για την ψυχική ασθένεια και είναι επηρεασμένοι από τα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα . Στο ευρύτερο πάλι κοινωνικό σύστημα, έρχονται αντιμέτωποι με τα μηνύματα των μέσων ενημέρωσης και τον κοινωνικό στιγματισμό, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση και την απομόνωση.

Οι οικογένειες πιστεύουν ότι είναι μόνες στην αντιμετώπιση της νόσου του μέλους τους και της κοινωνίας.  Έχουν ανάγκη από υπεύθυνη ενημέρωση (για την κατανόηση της ψυχικής διαταραχής και τη θεραπεία της), εκπαίδευση (για να αποκτήσουν δεξιότητες αντιμετώπισης της ασθένειας και των προβλημάτων της) και υποστήριξη (συναισθηματική και πρακτική).

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας παρέχουν υποστήριξη και μεταφέρουν τη γνώση που χρειάζονται τα μέλη των οικογενειών, ώστε αυτές να οπλιστούν ενάντια στην άγνοια και να βοηθηθούν στην κατανόηση, την αποδοχή και τη διαχείριση της ασθένειας.

Οι σύγχρονες παρεμβάσεις στην οικογένεια περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνικού τύπου ενέργειες, όπως οι ψυχοεκπαιδευτικές και υποστηρικτικές ομάδες συγγενών και οι ομάδες αυτοβοήθειας. Από τις ομάδες αυτές ξεπήδησαν δειλά οι Σύλλογοι Οικογενειών, αναπτύσσοντας έτσι ένα κίνημα που στις μέρες μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των οικογενειών και των ασθενών μελών τους. Οι οικογένειες άρχισαν να συμμετέχουν πλέον ενεργά ως σύμμαχοι σε θεραπείες που δεν κατηγορούν την οικογένεια για την εμφάνιση της νόσου και έχουν ως στόχο να την υποστηρίξουν και να την ανακουφίσουν από την επιβάρυνση της φροντίδας του ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας
.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στον σύλλογο οικογενειών στην Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα σας ενημερώσουν και θα σας βοηθήσουν

ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης
Πλατεία Δημοκρατίας 6 
ημιόροφος
54630 Θεσσαλονίκη
τηλ-fax 2310522740


Να είστε καλά