Katerina , 32 ετών

10 xronia tora zo me ton an8ropo pou agaph8hkame kai suzhsame apo thn proth stigmh malista prin 2 mhnes pantreutikame ola einai oraia kai kala mporei na uparxoun psiloproblhmatakia( problhmata me thn douleia tou h diafonies metaksi mas mikres) omos panta me thn koubenta ta lunoume.ena mono den mporoume 8ema na lusoume pou emena prosopika me exei tsakisei.ta teleutaia 2,5xronia den uparxei kamia erotikh epikoinonia.prospa8hsa polles fores na ton plhsiaso kai erotika alla kai na to suzhthsoume omos panta brisko ena toixo mprosta mou.....oi dikaiologies polles.....trelenomai einai to proto pou skeftomai to proi pou anoigo ta matia mou kai to teleutaio prin koimh8o......uparxoun fores pou leo ok 8a zhsoume me auto alla otan me pianei me trelenei kai leo eimai 32 xronon kai ekeinos 44 eimaste kai oi duo polu neoi gia na exoume tetoio 8ema kai ta erothmata einai polla ...... ena giati me troei.... kai to pou 8a ftasei auto........poso 8a antekso kai pos to antexei san antras...???? sthn erothsh mou :an ego san gunaika sou ekleina thn porta auth ti 8a skeftosoun ??h apanthsh tou einai :oti exo brei kati allo ........ mpaino loipon sthn dikh tou 8esh kai leo ok exei brei ekeinos kati allo ....psaxno psaxno alla den brisko kati ponhro apo thn meria tou tote giati ?????giati pantreutikame ?????giati einai ola ta alla kala????/ giati????giati?????giati?????



ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αγαπητή φίλη,

 Η ερωτική επιθυμία είναι προϋπόθεση για να εμπλακούμε σε μια σεξουαλική πράξη. Μπορεί να προκληθεί από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως μια λέξη, ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ή από εσωτερικούς παράγοντες, όπως ένα συναίσθημα ή μια ευχάριστη ανάμνηση. Κατευθείαν ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και έτσι ορμόνες και νευροδιαβιβαστές (ντοπαμίνη, τεστοστερόνη και ωκυτοκίνη) λαμβάνουν δράση. Η λίμπιντο, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από βιολογικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία. Οι προσδοκίες μας από το άτομο απέναντί μας (δηλαδή οι ανάγκες που περιμένουμε να καλύψουμε μέσω της σεξουαλικής πράξης), επηρεάζουν την ερωτική μας επιθυμία. Αισθανόμαστε, λοιπόν, έλξη για ένα άτομο, η σεξουαλική επιθυμία μάς κυριεύει και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε από το «αντικείμενο του πόθου μας» να ανταποκριθεί. Τι γίνεται, όμως, όταν η σεξουαλική επιθυμία αρχίζει να εξασθενεί; Πόσο ο γάμος «σκοτώνει» τον έρωτα;

Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και η σχέση που βιώνει είναι ξεχωριστή. Δεν υπάρχουν βαρύγδουποι κανόνες-εντολές που πρέπει το ζευγάρι να ακολουθεί. Τα πάντα προσαρμόζονται από τους ίδιους και από τον τρόπο που οι ίδιοι ζουν και διαπραγματεύονται την σχέση τους. Με τον γάμο δεν αλλάζει όμως το ζευγάρι, προσαρμόζεται στη νέα του κατάσταση προσδοκώντας να δημιουργήσει οικογένεια.

Δυστυχώς πολλά είναι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα της έλλειψης της ερωτικής διάθεσης. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό το θέμα. Ο ρόλος που διαδραματίζει ο καθένας μέσα στη σχέση δεν είναι πια ο ίδιος. Συνήθως οι γυναίκες παίρνουν βαριά το ρόλο τους και επωμίζονται ευθύνες του σπιτιού και της καθημερινότητας περισσότερο από όσο πρέπει. Εστιάζουν στις ευθύνες και την ανατροφή των παιδιών και δυστυχώς ξεχνούν ότι εκτός από μητέρες και σύζυγοι είναι και γυναίκες. Παύουν να ασχολούνται με το σώμα τους, την αισθητική του, τη σεξουαλικότητά τους. Από την άλλη, ο άντρας που είναι πιο οπτικός τύπος ερωτικά σε σχέση με την γυναίκα, αρέσκεται να τη βλέπει όμορφη, να περιποιείται τον εαυτό της, να βάφεται, να ντύνεται σεξουαλικά και να του περνάει σεξουαλικά μηνύματα. Όλα αυτά εντείνουν την κατάσταση ανάμεσα στο ζευγάρι και η ερωτική επιθυμία παύει να εκφράζεται.

Δεν είναι όμως μόνο η γυναίκα υπαίτια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου και ο άντρας αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας κάποιο αντίστοιχο οικογενειακό στόχο, όπως να φέρει χρήματα στο σπίτι, και αυτό τον περιορίζει από τις δραστηριότητές του, δεν έχει διάθεση για σεξ, δεν αρέσκεται στη σκέψη να ερωτοτροπήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι επενδύουν δυσανάλογο χρόνο στο να «χτίσουν» ένα ισχυρό επαγγελματικό προφίλ, με αποτέλεσμα ο χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με το σύντροφό τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Στους άνδρες η λίμπιντο επηρεάζεται από τη μείωση της τεστοστερόνης, της οποίας τα επίπεδα φαίνεται να πέφτουν λίγο, συνήθως μετά τα 55.

Και οι δύο, αλλά κυρίως οι γυναίκες επιβαρύνονται με πολλαπλούς ρόλους (εργαζόμενη-μητέρα-ερωμένη-σύζυγος) που δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με τις ανάγκες του εαυτού τους. Για αυτό και ο ρόλος τους μέσα στη σχέση είναι πιο δύσκολος. Όμως δύσκολος είναι και ο ρόλος του άντρα που ζει σε μία συνεχή αγωνία και ανασφάλεια αν θα βρει τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να έχει την οικογένειά του ικανοποιημένη. Επομένως, χρειάζεται μία από κοινού προσπάθεια για την κατάκτηση των στόχων που και οι δύο έχουν θέσει για την σχέση και την οικογένειά τους.

Η μειωμένη ερωτική διάθεση μπορεί να αποτελεί επίσης σύμπτωμα ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, όπου το άτομο δεν έχει διάθεση και σε άλλους τομείς της ζωής του. Η αιτία της μειωμένης επιθυμίας ενδεχομένως να βρίσκεται και στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Τα αντιυπερτασικά (κυρίως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά φάρμακα) συχνά προκαλούν προβλήματα στύσης στους άνδρες, επηρεάζοντας έτσι έμμεσα και την ερωτική τους διάθεση, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μεταβάλουν τη σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών και τα φάρμακα για το έλκος (που περιέχουν την ουσία σιμετιδίνη) συνδέονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κυρίως στους άνδρες. Πρωτού λοιπόν αποδόσουμε το πρόβλημα σε ψυχολογικά αίτια πρέπει να αποκλέισουμε τα βιολογικά.

Όταν ο ένας από τους δύο αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά θα πρέπει να το επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Όσο περισσότερο αρμονικά επικοινωνούν μεταξύ τους τόσο πιο υγιή σχέση θα έχουν. Το ζευγάρι πρέπει να εντοπίσει το πρόβλημα και να επαναδιαπραγματευτεί τα θέματα που το απασχολούν. Και ο κάθε σύντροφος ξεχωριστά, πρέπει επίσης να ευχαριστεί τον εαυτό του, εμπλεκόμενος σε δραστηριότητες που τον ανανεώνουν, γιατί να αισθανθεί όμορφα και να διαθέσει τον εαυτό του στον άλλον.

Καλή επιτυχία