MARY , 36 ετών

Eδω κ χρονια,πιανω τον εαυτο μου να μετραει,οτιδηποτε βρω.Να γινω πιο συγκεκριμενη,ειμαι στο μπανιο για την αναγκη μου κ αρκετη ωρα,μετραω τα πλακακια,τα συρταρια,τα μπουκαλια.Ειμαστε στο σαλονι,μετραω αντικειμενα,βλεπω τηλεοραση μετραω γραμματα στους υποτιτλους.Ειμαι εξω,μετραω αμαξια,σπιτια κ.α.Δεν ξερω αν ειναι κατι σοβαρο 'η απλη ανοια,'η νιωθω καταπιεση για αλλα πραγματα κ το εκφραζω ετσι...Σας παρακαλω,απαντηστε μου αμεσα,εχω ενα γιο 3 ετων κ θελω να ξερω αν χρειαζομαι βοηθεια!


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΏΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,

 Αριθμομανία είναι μια διανοητηκή διαταραχή  και είναι μια έκφραση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Οι πάσχοντες από αυτήν την διαταραχή έχουν μια ισχυρή ανάγκη να μετρήσουν τις ενέργειες ή τα αντικείμενά τους στον γύρω χώρο τους
Οι πάσχοντες μπορούν παραδείγματος χάριν να αισθανθούν αναγκασμένοι να μετρηθούν τα βήματα ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας  τα σκαλοπάτια ή  να μετρούν τον αριθμό των λέξεων στις επιστολές η στα βιβλία. Αισθάνονται συχνά ότι είναι απαραίτητο να εκτελεσθεί η δράση  αυτή σε ορισμένο χρόνο ώστε  να αποτραπούν υποτιθέμενες καταστροφές.
Ο υπολογισμός μπορεί να γίνει μεγαλοφώνως, αλλά και στη σκέψη.


Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και η αντίσταση σε αυτούς. Επίσης, το άγχος υποχωρεί αμέσως όταν το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι υπερβολική, ορισμένοι έχουν πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης επιμένοντας ότι ο ψυχαναγκασμοί και καταναγκασμοί τους είναι ρεαλιστικοί.

Παραδείγματα κοινών ψυχαναγκασμών περιλαμβάνουν τις εμμονές που σχετίζονται με τη βρωμιά, τα μικρόβια, και τις μολύνσεις, φόβους ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους εάν δεν φέρουν σε πέρας μία τελετουργία, θρησκευτικού τύπου ψυχαναγκασμοί, και σεξουαλικές ή επιθετικές φαντασιώσεις..

Κοινοί καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών στο 25%-50% των ασθενών με τη συγκεκριμένη διαταραχή, τη συμπεριφορά ελέγχου συνδεόμενη με υπερβολική αμφιθυμία (για παράδειγμα καταναγκαστικός έλεγχος κλειδαριάς ή βρύσης), και ψυχικούς καταναγκασμούς, όπως συνεχής επανάληψη σκέψεων ή αδιάκοπο μέτρημα αριθμών.

Οι ψυχαναγκαστικές επαναληπτικές πράξεις μπορεί να υπάρχουν και ανεξάρτητα από  ιδεοληψίες, όπως στις περιπτώσεις της αριθμομανίας ή της ονοματομανίας (ιδεακές ιδεοληψίες), όπου το άτομο αισθάνεται την υποχρέωση να επαναλάβει ορισμένες φορές κάποιο όνομα ή να μετρήσει μέχρι κάποιον αριθμό. Οι ψυχαναγκασμοί ενδέχεται, επίσης, να αποβλέπουν, στο πλαίσιο μιας λογικής που αποδίδει «μαγικές» ιδιότητες στη σκέψη ή στις τελετουργίες, στην αποτροπή της έλευσης κάποιου συμβάντος που το άτομο φοβάται ή ακόμη στην ακύρωση ενός γεγονότος που έχει ήδη λάβει χώρα (ιδεοληπτικές παρορμήσεις). Χαρακτηριστικά, οι καταναγκασμοί απαιτούν πολύ χρόνο πράγμα που τους διαχωρίζει από φυσιολογικές επαναληπτικές συμπεριφορές.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον όλοι μας έχουμε περάσει από το στάδιο του ψυχαναγκασμού παραπάνω από μία φορά στη ζωή μας... Υπάρχει όμως φως στο τούνελ... Σύμφωνα με ιατρικές απόψεις ο ψυχαναγκασμός θέλει ευθεία αντιμετώπιση. Πείτε το ομοιοπαθητική, πείτε το άμεση επαφή με το πρόβλημα, η λύση, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, βρίσκεται μέσα μας... Πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με ότι φοβόμαστε, ότι μας καταπιέζει, ότι μας εξουσιάζει... Να σκεφτούμε ορθολογικά, ξεκάθαρα, να αποτινάξουμε από πάνω μας τα άβουλα χαρακτηριστικά μας.


Μπορούμε παραδείγματος χάριν να σκεφτούμε που πραγματικά είμαστε δυνατοί, πρωταγωνιστές και να κλέψουμε ιδέες από εκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν και οι γύρω μας. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος που εμπιστευόμαστε, που μας κάνει και νιώθουμε καλά... Ας μιλήσουμε μαζί του. Ας τον συμβουλευτούμε. Μερικές φορές όταν ένα πρόβλημα μοιράζεται γίνεται ελαφρύτερο... Η δύναμη για να νικήσουμε τις φοβίες, τις άσχημες σκέψεις μας, την εξάρτηση μας από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το αληθινό και ανθρώπινο στοιχείο του χαρακτήρα μας, είναι ΜΕΣΑ ΜΑΣ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε...ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη άμεσα.

Για δυο κυρίως λόγους:
Διότι υπάρχει θεραπεία με επιστημονικά τεκμηριωμένο επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Διότι η πιθανότητα να περάσει από μόνη της η διαταραχή είναι πολύ μικρή.

Να είστε καλά και περιμένουμε νέα σας