Υπάρχει λύση να είμαστε μαζί χωρίς φασαρίες...?

Νατάσα , 23 ετών

Γεια σας..Είμαι σε μια σχέση πάνω από ένα χρόνο. Είμαστε ερωτευμένοι πιστεύω πως μου είναι πιστός αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα...Τσακωνόμαστε συνέχεια...Κι όχι μικροί καυγάδες μέσα σε μια ώρα να έχουν λήξει.Καυγάδες που κρατάνε μέρες κάποιες φορές..Το λιγότερο που έχει κρατήσει ένας καυγάς μας είναι 2 μέρες. Είναι αυτός ισχυρογνώμων είμαι εγώ αντιδραστική και κάνουμε μεγάλες φασαρίες με αποτέλεσμα να μας έχει κουράσει όλο αυτή η κατάσταση...Οι λόγοι δεν είναι σοβαροί αλλά σίγουρα το παρατραβάμε και οι δυο...Έχουμε πει και οι δυο να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ήρεμοι αλλά ακόμα τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει κάτι...Να αναφέρω πως εκτελεί τη θητεία του στο στρατό κι εγώ διανύω ένα πολύ πιεστικό διάστημα όσον αφορά τον επαγγελματικό μου τομέα....Υπάρχει λύση να είμαστε μαζί χωρίς φασαρίες...? Να αποκτήσουμε μια πιο αρμονική σχέση ή υπάρχουν σοβαρά άλυτα προβλήματα επικοινωνίας?! Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας....


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Οι διαφωνίες υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις και πηγάζουν απ’το γεγονός ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και φέρνει τη διαφορετικότητα του αυτή μες τη σχέση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε διαφωνία πρέπει να καταλήγει σε ψυχρότητα ή έντονο καυγά με φωνές, κατηγορίες, ξεσπάσματα και επιθετική συμπεριφορά. Εξάλλου, οι σχέσεις συνήθως πετυχαίνουν όχι λόγω της ομοιότητας των συντρόφων αλλά λόγω της συμπληρωματικότητας τους. Τα επιτυχημένα ζευγάρια μπορούν και βρίσκουν τρόπους να ισορροπούν τις αδυναμίες τους, ο ένας μέσα από τον άλλο.

Ο λόγος που οι περισσότερες διαφωνίες σας μπορεί να καταλήγουν σε καυγά είναι ότι ακολουθείτε λάθος τρόπο χειρισμού τους και ότι μάλλον δεν έχετε εξερευνήσει υγιείς εναλλακτικές αντιμετώπισης των συγκρούσεων σας.

  Για να βελτιώσετε τον τρόπο επικοινωνίας σας και να επιλύετε τυχόν προβλήματα πιο αρμονικά,
1) Αναρωτηθείτε ποιός είναι ο πραγματικός λόγος που μαλώνετε. Μια διαφωνία μπορεί να έχει πολλά επίπεδα ή «στρώματα». Φαινομενικά, ένας έντονος καυγάς μπορεί να ξεκινήσει με έναν ασήμαντο λόγο, όπως για παράδειγμα να μαλώσετε γιατί ο/η σύντροφός σας άλλαξε κανάλι στην τηλεόραση χωρίς να σας ρωτήσει ή γιατί βάλατε παγάκι στο ποτό του ενώ δεν ήθελε. Αυτή η ασήμαντη αιτία λοιπόν πιθανώς να είναι το πρώτο επίπεδο της διαφωνίας σας. Η πραγματική αιτία μπορεί να βρίσκεται πολλά επίπεδα πιο κάτω: για παράδειγμα, το να αλλάξει ο σύντροφός σας κανάλι χωρίς να σας ρωτήσει, μπορεί μέσα σας να σημαίνει ότι δε σας υπολογίζει, ότι δεν σέβεται τις επιθυμίες σας. Αυτή η αντίληψη μπορεί να πηγάζει από το δικό σας προσωπικό παρελθόν όπου βιώσατε ανάλογες εμπειρίες ή από γεγονότα στην αρχή της σχέσης που κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώσαν αυτό σας το φόβο.

 Επίσης, για να ανακαλύψετε τους λόγους που μαλώνετε θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστείτε αν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που σας επηρεάζουν:
 -υπάρχουν άτομα στο περιβάλλον σας που μπορεί να σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα κι εσείς με τη σειρά σας να τα μεταδίδετε στο σύντροφό σας;
- Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα στην κοινή σας ζωή που άλλαξαν τις συνθήκες σας και που δεν έχετε ακόμα αποδεχτεί ή συνηθίσει απόλυτα;

2) Ανακαλύψτε τον τρόπο με τον οποίο μαλώνετε και εκφράζετε τη δυσαρέσκεια σας. Κάθε άτομο εκφράζει τον θυμό και αντιδρά διαφορετικά.

Ένα από τα πιο βασικά βήματα προκειμένου να επιλυθούν οι συγκρούσεις που μπορεί να αντιμετωπίζετε ως ζευγάρι είναι να ανακαλύψετε με ποιόν ή ποιούς από τους παραπάνω τρόπους εκφράζετε τη δυσαρέσκεια σας.
 Πώς διαφέρετε με τον σύντροφο σας σε αυτό το κομμάτι;
Από που μπορεί να πηγάζει ο τρόπος διαχείρισης των συγκρούσεων που υιοθετείτε;
Είναι κάτι που μάθατε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, από την οικογένεια σας ή τις προηγούμενες σχέσεις σας;
Πώς μπορείτε ν’αλλάξετε τον τρόπο που μαλώνετε έτσι ώστε να ωφελήσετε τη σχέση σας;

3) Κατανοήστε και μοιραστείτε τα συναισθήματα σας με επικοδομητικό τρόπο.
Οι καυγάδες υποκινούνται πάντα από τα συναισθήματα που νιώθετε. Συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, ανασφάλειας, φόβου. Η ανάγκη που μπορεί να έχετε να αντικαταστήσετε τα συναισθήματα αυτά με πιο θετικά, πιθανόν είναι και ένας απο τους λόγους που θέλετε να σταματήσετε να μαλώνετε. Εφόσον λοιπόν είναι αδύνατο να σταματήσετε να νιώθετε, η λύση βρίσκεται στο να μάθετε να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας. Τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές ή το να απομακρύνετε τον εαυτό σας για δέκα λεπτά από τη λογομαχία μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε αρχικά την ένταση του συναισθήματος. Κατόπιν είναι χρήσιμο να ρωτήσετε τον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:
Τι νιώθω;
Πότε στο παρελθόν έχω ξανανιώσει παρόμοια συναισθήματα;
Για ποιούς λόγους αυτό που φοβάμαι μπορεί να μην είναι αληθινό;
Οι ερωτήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα σας, να εξερευνήσετε πως δημιουργήθηκαν και να εξετάσετε κατά πόσο είναι ανάλογα της κατάστασης.

Για να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας με εποικοδομητικό τρόπο, δοκιμάστε:
-να ρυθμίσετε τη γλώσσα του σώματος σας και τον τόνο της φωνής σας έτσι ώστε να μην προβάλλουν επιθετικότητα.
-αντί να κατηγορήσετε τον/την σύντροφό σας για τα συναισθήματα που νιώθετε, πάρτε εσείς την ευθύνη.
-εξηγήστε τι  θετικά συναισθήματα θα νιώθατε εάν καλύπτονταν οι ανάγκες σας.

4)Δείξτε κατανόηση και εκτίμηση στο/στη  σύντροφό σας
 Συχνά, όλα τα επικοινωνιακά προβλήματα στη σχέση υποκινούνται από ενα και μόνο συναίσθημα: τον φόβο.
Γνωρίζοντας τον  σύντροφό σας, τι φόβους νομίζετε ότι μπορεί να έχει που υποκινούν την αντιδρασή του απέναντι σας;
Από που μπορεί να προέρχονται αυτοί οι φόβοι;
 Κάνοντας μια ειλικρινή προσπάθεια να κατανοήσετε το σύντροφό σας, όχι μόνο θα βρείτε απαντήσεις για τις αντιδράσεις του αλλά θα αισθανθείτε και πιο κοντά του.

Να είστε καλά.