μητέρα εκτός γάμου

mama ,28 ετών

eimai xorismeni me ena paidaki 5 xronwn. de pantreutika pote. to paidi den to ithele mexri pou genithike. me xrewnei oti tou to kratisa krifo oti imoun egkuos. exoume xwrisei edw kai 3 xronia mporei kai kati parapano. kathe fora pou sinantiomaste tsakwnomaste thewrei oti i dikia tou apopsi einai panta swsti oti den endiaferomai gia to paidi kai oti me noiazei mono na pernaw egw kala. menw me tous goneis m kai douleuw mono egw sto spiti me apotelesma ola ta vari na peftoun panw m. vgainw mono kana savato moni m xwris to paidi gt  to exei o pateras tou alla kai tote exw provlima me tous dikous m epidi argw na gurisw. m lene oti eimai mana kai exw upoxrewseis oti de fairomai swsta kai pws tha me krinei to paidi molis megalwsei.oti an ithela na kanw tin zwi m den eprepe na kanw paidi.. to idio m lene kai ta aderfia m pou einai megalutera alla den exoun paidia.. me ton patera tou paidiou imoun apo ta 18 . ola auta me exoun kanei na min asxoloume polu me to paidi to latreuw einai oli m i zwi tremw stin idea oti mporei gia ton opoiodipote logo na to xasw na pathei kati alla den antexw...


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Παρόλο που για τα ελληνικά δεδομένα η ανατροφή ενός παιδιού είναι υποχρέωση και των δύο γονέων, όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται μητέρες εκτός γάμου είτε από επιλογή είτε λόγω χωρισμού πριν το γάμο, είτε λόγω κάποιας ξαφνικής απώλειας. Οι μητέρες αυτές αναλαμβάνουν το ρόλο αλλά και την ευθύνη να σταθούν δίπλα στο παιδί ως μητέρα και πατέρας ταυτόχρονα.Αυτό τον ρόλο  έχεις επιλέξει και εσύ και πιστεύουμε συνειδητά.

Το να γίνει μία γυναίκα μητέρα εκτός γάμου αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα ζωής. Παρόλο που για μια κόρη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα θετικό πρότυπο, κυρίως λόγω της δυναμικότητας, επιμονής και ψυχικών αντοχών που χρειάζεται, για έναν γιο θα ήταν δύσκολο να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες του. Το κενό του πατέρα «γεμίζει» από άνδρες- πρότυπα της ευρύτερης οικογενείας, όπως για παράδειγμα ο παππούς ή ο θείος ή ακόμη και κάποιος οικογενειακός φίλος.
Πρέπει επίσης να σου υπογραμμίσουμε ότι η μητέρα πρέπει να βλέπει με καλό μάτι τις σχέσεις του παιδιού της με τον πατέρα, να τις βοηθά και όχι να γίνεται εμπόδιο σε αυτές. Γύρω στα πέντε το παιδί δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον πατέρα του. Είναι μια φυσιολογική εκδήλωση που πρέπει να ενισχυθεί και από τους δύο γονείς και όχι να την βλέπει η μητέρα σαν ταπείνωση ή παραμερισμό της. Τα παιχνίδια και οι χαρές μαζί με τον πατέρα αποκτούν μια σπουδαιότητα που απλώνεται πέρα από την πραγματική σημασία του ρόλου του πατέρα. Είναι η εικόνα του "άνδρα" μέσα στο σπίτι. Ο πρώτος σύντροφος των αγοριών, ο πρώτος φίλος των κοριτσιών. Ο γιος διδάσκεται πώς να γίνει πατέρας από τον ίδιο του τον πατέρα.  Το κορίτσι μαθαίνει πως είναι ο άνδρας και πως συμπεριφέρεται ο πατέρας.
Σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που διατηρούν οι δυο πρώην σύντροφοι. Αν υπάρχει αμοιβαία επικοινωνία και κατανόηση, το παίδι μπορεί να βλέπει τακτικά το μπαμπά του, ο οποίος παράλληλα θα συμβάλλει στις οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις που το αφορούν. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι σχέσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν είναι ιδανικές, οπότε δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Η μη παροχή υποστήριξης, τόσο οικονομικής όσο και ηθικής,  είναι βέβαιο ότι σου προκαλεί απογοήτευση αλλά και άγχος για το παρών και το μέλλον.

Ωστόσο οι απαιτήσεις των παιδιού που καλείσαι να αντιμετωπίσεις δε σχετίζονται μόνο με το πατρικό πρότυπο. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που χρειάζεται να λυθούν, που ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, είναι αρκετά περίπλοκα. Πληθώρα άγαμων μητέρων αισθάνονται μόνες και αβοήθητες καθώς συνεχώς καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους, καθώς οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι δυσανάλογες των σωματικών αλλά και των ψυχικών αντοχών τους.
Ένα σημαντικό πρόβλημα, που είναι ορατό στην καθημερινότητα, είναι το οικονομικό. Σε σύγκριση με τις οικογένειες των δύο γονέων, η μονογονεϊκή οικογένεια εξοικονομεί πολύ λιγότερα χρήματα κάθε χρόνο. Ακόμη και με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, πολλές μητέρες αναγκάζονται να βρουν δεύτερη δουλειά για να καλύψουν τα έξοδα του νοικοκυριού, να φροντίσουν για την πληρωμή των λογαριασμών αλλά και για τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού τους.

Παρόλες όμως τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, μια ανύπαντρη μητέρα μπορεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητά της.
Ένα σημαντικό δεδομένο που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι μόνη. Οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται συνεχώς. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων υποστήριξης όπου συμμετέχουν ανύπαντρες μητέρες. Παράλληλα, είναι πιο εύκολο να βρεθεί μια φίλη ή συγγενής που να αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, ώστε να είναι δυνατό το μοίρασμα των κοινών εμπειριών και ανησυχιών.
Επίσης, είναι πολύ σημαντική η οικοδόμηση ασφαλών δεσμών με το παιδί σου Υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις για να περάσετε μαζί ευχάριστο χρόνο, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου πριν κοιμηθεί, ένα παιχνίδι, να φάτε μαζί και να συζητήσεις πως περάσατε τη μέρα σας, κοινές φωτογραφίες τις οποίες μπορεί να τοποθετήσει το παιδί όπου θέλει στο σπίτι. Μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντική η συνεχής υπενθύμιση της αγάπης και των συναισθημάτων που τρέφεις για αυτό.
Να είσαι αισιόδοξη και θετική και μην ξεχνάς ότι εκτός από μητέρα είσαι και γυναίκα και πρέπει να είσαι καλά,γιαυτό χρειάζονται οι κοινωνικές επαφές,οι φιλίες που θα σε κάνουν να νιώθεις  ολοκληρωμένη και αυτό σίγουρα θα έχει καλό αντίκτυπο στην σχέση σου με το παιδί και κυρίως να μην αισθάνεσαι εξουθενωμένη αλλά δυνατή.
Και όταν υπάρχουν στιγμές που οι αντοχές σου σε αφήνουν τότε μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον δικό σου άνθρωπο ή κάποιον ειδικό.
Να είσαι καλά.