Black K , 19 ετών

Οταν παω να ξεκινησω κατι καινουριο αγχωνομαι υπερβολικα. Στην αρχη ειναι απλο αγχος ομως μετα απο λιγο χωρις να το καταλαβω τρεμουν τα χερια μου και χωρις να το καταλαβω χανω τον τον ελεγχο (οπως εγινε προχθες στο μαθημα οδηγησης και στην σχολη). Μπορειτε να μου πειτε τροπους να το καταπολεμησω? γιατι ειναι πολυ επικινδυνο ιδιαιτερα κατα την ωρα της οδηγησης.


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Το φυσιολογικό άγχος στην ζωή μας είναι μια χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση που προετοιμάζει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει μια επικείμενη απειλή.
Το παθολογικό άγχος αντίθετα είναι υπερβολικό σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί και έχει τις ρίζες του περισσότερο σε μια ενδόμυχη ανασφάλεια και λιγότερο στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.
Η εσωτερική σας ισορροπία, που βασανίζεται από παθολογικό άγχος,είναι ασταθής και κάθε στιγμή κινδυνεύει να ανατραπεί κάτω από το βάρος των καθημερινών δυσκολιών και έτσι δεν διαθέτετε την απαραίτητη ψυχική δυνατότητα ώστε να υπομένειτε ψύχραιμα τις ματαιώσεις και βασανίζεσθε από εσωτερικές συγκρούσεις, υποσυνείδητες ενοχές, λανθάνουσα επιθετικότητα και ανικανοποίητες παρορμήσεις.
Βλέπετε την πραγματικότητα μέσα από τον διαθλαστικό φακό της ανασφάλειας. Στην αντίληψή σας υποπίπτουν μόνο τα αρνητικά δεδομένα και η προσοχή σας επικεντρώνεται σε αυτό που είναι επικίνδυνο με συνέπεια να  βρίσκεστε σε συνεχή εγρήγορση αναζητώντας χωρίς να το θέλετε απειλητικά ερεθίσματα.
Έτσι μόλις αντιληφθείτε την αρνητική σκέψη ή το αρνητικό αίσθημα καλό είναι να αντιδράσετε άμεσα.
Όχι με βίαιο τρόπο αλλά με τη φιλική και ήρεμη αποδοχή αυτού που σας συμβαίνει, τη χαλάρωση, την αλλαγή των παραστάσεων.
Η πιο ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η απόσπαση της προσοχής, η οποία συνήθως είναι στραμένη σε δυσάρεστες και αρνητικές σκέψεις,
επίσης πολύ βοηθητικές είναι οι ασκήσεις αναπνοής (μια σύντομη λύση είναι να αναπνέουμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα ή να αναπνέουμε κρατώντας τις χούφτες μας ενωμένες στο στόμα και την μύτη μας)
Σκεφτείτε λογικά και ξεκινήστε μια λογική κουβέντα με τον εαυτό σας. Προσπαθείστε να τον πείσετε και να του δείξετε την λογική πλευρά των συμπτωμάτων και το πόσο παράλογες είναι οι απρόσφορες και αρνητικές σκέψεις που κάνει. (περισσότερα γι'αυτό θα βοηθήσει μια Γνωσιακή/Συμπεριφοριστική θεραπεία και άσκηση).
Να είστε καλά.