MOUTSOUNI , 28 ετών

ΕΧΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Κ ΜΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΩ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΩ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ...ΜΙΛΗΣΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ Κ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΟΥ....ΑΚΟΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΑΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΟΥΝΟ.....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αγαπητή φίλη,

Στην εποχή μας, με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αυξημένες απαιτήσεις, το στρες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δουλειά, υποχρεώσεις, οικονομική στενότητα και ανασφάλεια, απαιτήσεις στο σχολείο, στο φροντιστήριο και δεκάδες άλλες δυσκολίες, μετατρέπουν την καθημερινότητα σε εφιάλτη, με πρωταγωνιστές το άγχος, το στρες και άλλες ψυχικές δυσλειτουργίες

Το άγχος είναι ένας γενικός όρος για διάφορες διαταραχές που προκαλούν νευρικότητα, φόβο και ανησυχία και σχετίζεται πάντοτε με ένα συγκεκριμένο ή αόριστο συναίσθημα ότι κάποιος, ή κάτι μας απειλεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συστατικό της συμπεριφοράς, που προειδοποιεί το άτομο να αποφύγει μια συγκεκριμένη κατάσταση, ή το προετοιμάζει να την αντιμετωπίσει με πιο κατάλληλο τρόπο.

Όλες σχεδόν οι ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό που αποκαλούμε “υπερβολικό άγχος”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάσταση που δημιουργείται από ψυχολογικά αίτια αλλά τελικά, σε πολλά άτομα εκφράζεται με οργανικά προβλήματα. Αντίθετα όμως υπάρχουν και άνθρωποι, που ενώ βιώνουν πολύ έντονα αγχωτικές καταστάσεις, σπάνια έχουν άλλου είδους προβλήματα και κυρίως οργανικές ανωμαλίες.

Τα συμπτώματα της εκδήλωσης του άγχους, ποικίλουν ανάλογα με την πηγή προέλευσής του, τις γενετικές προδιαγραφές -γενετικό κώδικα - κληρονομικές καταβολές του κάθε ατόμου, την ιδιοσυγκρασία του και τον προσωπικό τρόπο αντίδρασης του στις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.


 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει άγχος . . . μια διάχυτη, δυσάρεστη και ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας, που συνήθως συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα . . . εφίδρωση, ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, αστάθεια, βάρος στο στήθος, μύς που τρέμουν.
 
Το άγχος λειτουργεί ως σήμα, που προειδοποιεί τον οργανισμό μας για έναν επερχόμενο κίνδυνο και τον προετοιμάζει να ανασυνταχθεί, κινητοποιήσει τις άμυνές του για να αντιμετωπίσει την απειλή, να διαφύγει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της.
 
Το άγχος, δηλαδή, είναι μια συναισθηματική αντίδραση, που κινητοποιεί το άτομο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, να αποτρέψει μία πραγματική ή συμβολική βλάβη και ζημία, εξασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα του.

Όταν, όμως, το άγχος γίνεται πολύ έντονο και παρατεταμένο . . . όταν κυριαρχεί στις εκδηλώσεις μας . . . όταν κινητοποιείται από ερεθίσματα που δεν είναι σημαντικά για την επιβίωση μας και οδηγεί σε λανθασμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις . . . τότε παύει να αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό και μετατρέπεται σε παθολογικό άγχος.

Κατά τους επιστήμονες, το άγχος θεωρείταιπαθολογικό εάν δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργικότητα , στην επίτευξη επιθυμητών στόχων ή στη συναισθηματική ηρεμία του ατόμου - οπότε και έχουμε κάποια Αγχώδη Διαταραχή .

Αυτό το παθολογικό άγχος, το οποίο εμφανίζει ποσοτικές μόνο διαφορές με το φυσιολογικό, μπορεί να διαταράσσει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, δεν αποδιοργανώνει την προσωπικότητά μας και δεν καταργεί τον έλεγχο της πραγματικότητας.
 

Όλοι έχουμε βιώσει άγχος. Ας σκεφτούμε την τελευταία φορά που ένας δυνατός θόρυβος μας τρόμαξε. Το πιο πιθανό είναι να παρατηρήσαμε ότι είχαμε ταχυπαλμία, σφίξιμο στους μύες, ιδρώτα και εγρήγορση των αισθήσεων, καθώς προετοιμαζόμασταν για τον κίνδυνο.

Όλα αυτά είναι τα φυσιολογικά συμπτώματα του φόβου και του άγχους και αποτελούν μέρος της προετοιμασίας, που κάνει το σώμα μας, για να ξεφύγει ή παλέψει μια επικίνδυνη κατάσταση (φαινόμενο φυγής-πάλης).

Τα ίδια συμπτώματα αποτελούν πρόβλημα, όταν συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή όταν η πηγή του άγχους δεν είναι τόσο σοβαρή, ώστε να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για αγχώδη διαταραχή

Οι σωματικές εκδηλώσεις του άγχους, που παράγονται από την αυξημένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος μας τρομάζουν, διότι πολλές φορές τις θεωρούμε απειλητικές για τη ζωή μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός λόγω άγχους μπορεί να εμφανίσει πληθώρα συναισθηματικών και σωματικών αντιδράσεων:

Συναισθηματικά συμπτώματα:                  
  1.  Ανησυχία
  2. Υπερένταση
  3. Αγωνία
  4. Δυσφορία
  5. Εκνευρισμό
  6. Αίσθημα συνεχούς φόβου ότι θα συμβεί κάτι κακό
  7. Απογοήτευση
  8. Επιθετικότητα
  9. Νοητική εξάντληση
  10. Μελαγχολία
  11. Καχυποψία
  12. Τάση για κλάμα
  13. Τάση φυγής

Σωματικά συμπτώματα:
  • Ταχυκαρδία
  • Πόνος ή πλάκωμα στο στήθος
  • Δύσπνοια (υποκειμενική αίσθηση ότι ο εισπνεόμενος αέρας δεν είναι επαρκής)
  • Αίσθημα πνιγμού και κόμπου στο λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ζαλάδα , τάση για λιποθυμία , ναυτία,
  • Εφίδρωση
  • Προβλήματα ύπνου
  • Νευρικότητα
  • Μουδιάσματα
  • Ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό
  • Δυσπεψία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Συχνοουρία
  • Τρέμουλο, συσπάσεις των μυών
  • Πονοκέφαλος
  • Βάρος στο στήθος
  • Αίσθημα παλμών, μυικές συστολές
  • Κινητική ανησυχία
  • Μυδρίαση (οι κόρες είναι διασταλμένες)
  • Μούδιασμα των άκρων
  • Πόνοι στο στομάχι
  • Υπέρταση
  • Αυξημένα αντανακλαστικά
  • Αίσθημα ζέστης ή κρύου στα άκρα
  • Εξάψεις - κοκκίνισμα στο πρόσωπο

  • Εάν και μόνο εάν τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα συνυπάρχουν ταυτόχρονα μιλάμε για διαταραχή Πανικού. Το βασικό χαρακτηριστικό της Διαταραχής Πανικού είναι επαναλαμβανόμενες απροσδόκητες Κρίσεις Πανικού, που συνοδεύονται για τουλάχιστον ένα μήνα ή περισσότερο, από επίμονη ανησυχία, άγχος του ατόμου μήπως του ξανασυμβεί κάποιο επεισόδιο πανικού . . . από ανησυχία και στενοχώρια για τις επιπτώσεις ή της συνέπειες των κρίσεων, μήπως πεθάνει από καρδιά, μήπως τρελαθεί . . . . ή από σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις προσβολές, παραίτηση από τη δουλειά του.

Οι Κρίσεις Πανικού χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα συμπτώματα :

· αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

· εφίδρωση

· τρέμουλα ή έντονος τρόμος

· αίσθημα κατανασέματος (δύσπνοιας) ή πλακόματος στο στήθος

· αίσθημα πνιγμονής

· πόνος ή δυσφορία στο στήθος

· ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία

· αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας

· αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα απομάκρυνσης/αποστασιοποίησης από τον εαυτό)

· φόβος απόλειας ελέγχου ή ότι τρελαίνεται

· φόβος ότι θα πεθάνει

· παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)

· ρίγη ή ξαφνικά αισθήματα ζέστης


Οι Κρίσεις Πανικού εμφανίζονται ξαφνικά, κορυφώνονται σε λίγα λεπτά και διαρκούν 5'-30'. Η συχνότητα και η βαρύτητα τους ποικίλλει. Άλλα άτομα εμφανίζουν κρίσεις μια φορά την εβδομάδα για μήνες, άλλα έχουν καθημερινά για κάποιες μέρες και μετά δεν έχουν καθόλου, ή έχουν αραιά επισόδεια για μήνες.

Η διαταραχή πανικού εμφανίζεται στο 1,5-4% του γενικού πληθυσμού, είναι 2-3 φορές συχνότερη στις γυναίκες και στους συγγενείς των πασχόντων.

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου άγχους, δυσφορίας, φόβου και μερικές φορές τρόμου, που εισβάλλουν απότομα, κορυφώνονται σε δέκα λεπτά, διαρκούν περίπου μία ώρα και συνοδεύονται από ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο των άκρων, αίσθημα πνιγμού, υποκειμενική αίσθηση ότι ο εισπνεόμενος αέρας δεν επαρκεί, πλάκωμα στο στήθος και δυσφορία, αίσθημα ζάλης, αστάθεια και τάση για λιποθυμία, ρίγη ή σπασμούς, μουδιάσματα και αδυναμία.

Καθώς εισβάλλουν τα σωματικά ενοχλήματα, τα ερμηνεύουμε με τρόπο στρεβλό και καταστροφικό. Νομίζουμε ότι θα πεθάνουμε (από έμφραγμα ή εγκεφαλικό), θα ταπεινωθούμε, θα ντροπιαστούμε και ότι θα χάσουμε τον έλεγχο και θα τρελαθούμε.

Ο φόβος τροφοδοτεί το άγχος, το άγχος τροφοδοτεί το φόβο και έτσι παγιδευόμαστε σ' έναν φαύλο κύκλο. Μετά τις πρώτες κρίσεις διακατεχόμαστε από αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εισβολή και άλλων κρίσεων, φοβόμαστε για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους, αποφεύγουμε δραστηριότητες, συνθήκες ή καταστάσεις που τις εκλαμβάνουμε ως απειλητικές ή αναζητούμε ασφάλεια, όταν η αποφυγή δεν είναι δυνατή.

Με τις συμπεριφορές αυτές η διαταραχή ενισχύεται, εγκαθίσταταικαι μεταπίπτει στη χρονιότητα. Άλλες φορές αποφεύγουμε συνθήκες ή καταστάσεις από τις οποίες η διαφυγή δε θα είναι εύκολη ή δε θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια όταν απαιτηθεί. Η Διαταραχή Πανικού συνυπάρχει συχνά με κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πολλά σωματικά νοσήματα (υπερθυρεοειδισμός, φαιοχρωμοκύτωμα, επιληψία, υπογλυκαιμία), ουσίες ή και φάρμακα, όταν λαμβάνονται (αμφεταμίνες, χασίς, νικοτίνη, θεοφυλλίνη) ή όταν αποσύρονται απότομα (αλκοόλ, οπιοειδή, αντιυπερτασικά), μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση πανικού.

εξαλείψουμε από το μυαλό μας κάθε σκέψη, προβληματισμό και ανησυχία, αυξάνοντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, να παράγει εκείνα τα εγκεφαλικά κύματα, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα, να αντιμετωπίσουμε πιεστικές καταστάσεις αποτελεσματικά, χωρίς άγχος. Προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας, από τις ολέθριες συνέπειες που επιφέρει το στρες στον οργανισμό.

Το άγχος είναι ένας προσαρμοστικός μηχανισμός και λειτουργεί ως σήμα, που προειδοποιεί τον οργανισμό για έναν επερχόμενο κίνδυνο και τον προετοιμάζει να ανασυνταχθεί . . να κινητοποιήσει τις άμυνές του, για να αντιμετωπίσει την απειλή, ή να διαφύγει για να μειώσει τις επιπτώσεις της [Fight or Flight].

Το άγχος επίσης, δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην πραγματικότητα, μας προστατεύει σε πολλές περιπτώσεις, δίνοντας σήμα στο σώμα μας να αντιδράσει γρήγορα σε κάποια αντίξοη κατάσταση. Αυτό το σύνδρομο “Πάλης ή Φυγής” [Fightor Flightresponse], βοήθησε στη διατήρηση και επιβίωση του ανθρώπινου είδους, όταν οι καταστάσεις και το περιβάλλον απαιτούσαν γρήγορη αντίδραση στις απειλές που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοι μας.

Το άγχος, είναι μια συναισθηματική αντίδραση, που κινητοποιεί το άτομο για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, να αποτρέψει ένα πραγματικό ή φανταστικό απειλητικό γεγονός, εξασφαλίζοντας την εσωτερική και εξωτερική του ακεραιότητα. Περιλαμβάνει μια κατάσταση “σωματικού συναγερμού”, την έκκριση αδρεναλίνης, νορεπινεφρίνης και κορτιζόλης.

Το άγχος δεν εμφανίζεται μόνο από δυσάρεστες καταστάσεις. Θετικά γεγονότα όπως οι προετοιμασίες για γάμο, η πρόσληψη σε μια καινούρια δουλειά, η εγκυμοσύνη . . . μπορούν να μας προκαλέσουν αρκετή πίεση.

Το πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή, είναι ότι το άγχος το οποίο βιώνουμε και συνεπώς οι αντιδράσεις του σώματος μας στα σήματα που πυροδοτούν το άγχος, ενεργοποιείται από καταστάσεις και γεγονότα που δεν είναι απειλητικά για τη ζωή μας.. Η χρόνια έκθεση σε ορμόνες άγχους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Τα πάντα από πονοκεφάλους , στομαχικές διαταραχές, δερματικά εξανθήματα, τριχόπτωση, ταχυκαρδία, πόνοι στη μέση και στους μύες, μπορεί να είναι τα συμπτώματα που βιώνουμε από τη πυροδότηση σημάτων άγχους στο σώμα μας.

Τι είναι για τον καθένα μας το άγχος, είναι κάτι απόλυτα υποκειμενικό. Αυτό που μπορεί να πυροδοτήσει άγχος στους φίλους μας, εμάς μπορεί να μας αφήσει εντελώς απαθείς και το αντίστροφο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, δεν είναι το τι μας συμβαίνει,

ΑΛΛΑ το πώς αντιδρούμε σε αυτό που μας συμβαίνει.

Με τεχνικούς όρους, το άγχος είναι μια κατάσταση έντονης δραστηριότητας κυμάτων Βήτα, ή ακόμη πιο υψηλών συχνοτήτων που είναι χαρακτηριστικό όταν βιώνουμε ανησυχία και πίεση. Αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν σε ουσίες όπως το αλκοόλ, ή τα ναρκωτικά για προσωρινή ανακούφιση.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι μέσω αυτών των ουσιών, προκαλούν παραγωγή διαφορετικών εγκεφαλικών κυμάτων που θα αλλάξουν τα κυρίαρχα κύματα στον εγκέφαλο, από Βήτα σε Άλφα και χαμηλότερα. Αυτό με τη σειρά του θα αποφέρει ανακούφιση από το άγχος (προσωρινή και σίγουρα επικίνδυνη)..

Συμβουλευτική για τη διαχείριση του άγχους
Μέσα από τη συμβουλευτική το άτομο μπορεί να κατανοήσει τι είναι το άγχος, ποιες καταστάσεις του δημιουργούν άγχος και πώς αντιδρά σε αυτές. Τα οφέλη που μπορεί το άτομο να αποκομίσει μέσα από μια συμβουλευτική σχέση είναι πολλαπλά:


  • Προσωπικό πλάνο για τη διαχείριση του άγχους


  • Τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσετε άμεσα για να νιώσει πιο ήρεμο


  • Κατανόηση των καταστάσεων που του δημιουργούν άγχος.


  • Στρατηγικές για να περιορίσει το άγχος σε καταστάσεις και γεγονότα που θεωρεί ότι του προκαλούν άγχος.


  • Τεχνικές για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους


  • Tρόπους για να «βλέπει» τα πράγματα πιο αντικειμενικά και με θετική σκέψη


  • Βελτίωση της αυτοπεποίθησης


  • Σωστή διαχείριση του χρόνου


  • Ωστόσο, χρειάζονται αρκετές ωριαίες συνεδρίες με ειδικό για να μάθουμε αρχικά το σώμα μας, να κατανοήσουμε γιατί αντιδρά έτσι, να δουλέψουμε με το φόβο μας για την κρίση άγχους (γιατί ουσιαστικά ο φόβος σας μη σας συμβεί καλεί την κρίση και αυθυποβάλεστε). Αυτό απαιτεί ΧΡΟΝΟ, προσωπική δουλειά και διαρκή συνεργασία με τον ειδικό. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή απλά βήματα 1, 2, 3 που εάν τα εφαρμόσετε θα λυθεί το πρόβλημα. Το άγχος σας και κατ'επέκταση τα ψυχοσωματικά συμπτώματά του, εσείς το καλείτε, εσείς του επιτρέπετε να σας καθηλώσει γιατί το φοβάστε. Αφού λοιπόν, ο ειδικός μετά από αρκετές συνεδρίες εντοπίσει την πηγή, θα σας μάθει πως να χειρίζεστε το συναίσθημά σας. Εάν αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα μπορείτε να κλείσετε ραντεβού σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει ψυχολογική υποστήριξη.

    Μη διστάσετε να μας ξαναγράψετε και να μας πείτε νεότερά σας.