χαρα , 40 ετών

Ειμαι στο σπιτι ανεργη χρεομενη με 2 παιδια 17 ετων κ .18 μηνων.ειχα μαγαζι.απλα αισθανομαι ωρες ωρες αχρηστη.

ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,

Η ανεργία, εκτός από απώλεια, είναι και μια αλλαγή και ως τέτοια συνήθως φοβίζει. Ως άνθρωποι, οι περισσότεροι προτιμούμε την ασφάλεια μιας καθημερινής ρουτίνας και η απώλεια της εργασίας μας την στερεί. Ωστόσο, μέσα απ' αυτήν την εμπειρία μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας και να βγούμε πιο ώριμοι και δυνατοί


Χρειάζεται ο καθένας να δει την ανεργία ως μια ευκαιρία, παρά ως ένα τέλος. Είναι μια περίοδος που μπορεί κανείς να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του, να επικεντρωθεί στο τι είναι σημαντικό για εκείνον και τι έχει τελικά αξία στη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο που για πολλούς η απόλυσή τους αποτέλεσε την αφορμή για αλλαγή καριέρας προς ένα αντικείμενο που τους ταίριαζε πολύ περισσότερο και με τον οποίο δεν είχαν τολμήσει προηγουμένως να ασχοληθούν.
Όσο κι αν είναι δύσκολο για κάποιον να το δει, είναι και μια ευκαιρία για ξεκούραση και ασχολία με πράγματα και ανθρώπους που όσο δούλευαν δεν είχαν το χρόνο να ασχοληθούν. Τουλάχιστον, βραχυπρόθεσμα μοιάζει με ένα ευχάριστο διάλειμμα που συνήθως δεν το απολαμβάνουν εξαιτίας του άγχους και της ανασφάλειας.

Μπορεί η ανεργία ή η εύρεση εργασίας να μην είναι αποκλειστικά στο χέρι σας, ωστόσο είναι θετικό να εστιάσετε στις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε και σε όσα είναι υπό τον έλεγχό σας και όχι σ' αυτά που δεν είναι.
Επίσης, είναι σημαντικό να επιτρέψετε τους γύρω σας να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν και να μην απομονωθείτε, κόβοντας την επαφή με τους άλλους. Η απομόνωση αυτή που τρέφεται και από τα συναισθήματα μειονεξίας, αυτοαμφισβήτης, θυμού και αυτολύπησης, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα.
Η οικογένεια  θα μπορούσε να σας βοηθήσει από την πλευρά της, κατανοώντας το πρόβλημα σας. Τα μέλη της οικογένειας έχουν κι εκείνα συναισθηματικές αντιδράσεις για την ανεργία που πλήττει το αγαπημένο τους πρόσωπο, όπως φόβο, άγχος, ανησυχία. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να μην φορτώνουν αυτά τα συναισθήματα στον άνεργο, αφού ο ίδιος περνάει ήδη πολύ δύσκολα. Αντίθετα, είναι σημαντικό να σας δώσουν το χρόνο να επεξεργαστείτε ότι σας έχει συμβεί και να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας, αποφασίζοντας για το επόμενο βήμα. Χρειάζεται να τονωθεί  η αυτοπεποίθησή σας σχετικά με τις ικανότητές σας
Τέλος, η στήριξη ενός ειδικού είναι απαραίτητη, κυρίως όταν βλέπει κανείς ότι η ψυχολογική του κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια του. Μέσα από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να αποφύγετε την κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος και τις φοβίες. Μπορεί επίσης να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας βοηθήσει να αναλάβετε την προσωπική σας ευθύνη σε σχέση με το πρόβλημα και τελικά να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο απ ' ότι νομίζετε στη ζωή σας.

Να είστε καλά και να σκέφτεστε θετικά.