άνθρωποι που μεγαλώνουν σε δύσκολες οικογένειες

agapi , 18 ετών

eimai pedi xorismenon gonion...3erw pos den eime i moni p exei afto to provlima...zo me ti mitera mou pou den exume kai tis kaliteres sxeseis kai merikes fores nio8w pos den me katalavenei..o pateras mou pote den m edose simasia apo tote pou mas afise kai eimoun diomisi xronon...tosa xronia kouvalaw afto to giati mesa mou kai nio8w diogmeni apo tin oikogenia mou gt den eimastan pote enomenoi akoma kai apo tin idia mou ti mitera pou ka8imerina ksespa ta nevra tis pano mou kai tsakkonomaste...den kserw ti na kanw oute gt ginan kai ginontai ola afta....


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,

Η κατάσταση μέσα στην οικογένειά σας έχει επηρεάσει την ψυχολογική σας διάθεση, με αποτέλεσμα να μη βρίσκετε το κουράγιο να κάνετε τα απαραίτητα εκείνα βήματα μέσα από τα οποία θα μπορούσατε να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά τη ζωή σας. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς η ψυχολογική μας διάθεση επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε το μέλλον και τον εαυτό μας, αλλά και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις, να θέτουμε στόχους, αλλά και να καταβάλουμε την απαραίτητη προσπάθεια να τους επιτύχουμε.


Ωστόσο ο βαθμός που επηρεάζεστε θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για εσάς, γιατί όσο άσχημο και αν είναι το κλίμα μέσα στην οικογένεια πρώτη προτεραιότητά σας είναι να συνεχίσετε τη ζωή σας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δύναμης της θέλησης, από τη στιγμή που επηρεάζεστε τόσο πολύ. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να έχετε την απαίτηση από τον εαυτό σας να λειτουργείτε ικανοποιητικά στους διάφορους τομείς της ζωής σας από τη στιγμή που νιώθετε τόσο έντονη ψυχολογική πίεση. Πιστεύουμε ότι η λύση στη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα δοθεί μέσα από την επεξεργασία των προτύπων συμπεριφοράς των γονιών σας αλλά και των στρατηγικών που συνηθίζουν να ακολουθούν. Θεωρούμε ότι μέσω μίας τέτοιας επεξεργασίας θα μπορούσατε να κάνετε μία δεύτερη ανάγνωση της συμπεριφοράς τους η οποία θα σας αποδεσμεύει από τη συναισθηματική εμπλοκή, αλλά και την προσωπική ευθύνη για τις αντιδράσεις τους. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τους άλλους, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας. Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στις αντιδράσεις σας. Προσπαθήστε να μην εμπλέκεστε στα οικογενειακά σας προβλήματα στο βαθμό που αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Γενικώς οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε δύσκολες οικογένειες είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων, να θέτουν στόχους και μετά να προσπαθούν με συστηματικό τρόπο να τους επιτύχουν, έχουν αυξημένη αντοχή στο στρες και δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό η πρότασή μας είναι να αναζητήσετε τη συνεργασία ενός ειδικού προκειμένου να επεξεργαστείτε τα θέματα που αναφέρουμε, ιδίως από τη στιγμή που η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , επηρεάζει το σύνολο των τομέων της ζωής σας.