συναισθηματική κακοποίηση

ellh , 20 ετών


Γεια σας!εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχω μια σχέση που με ταλαιπωρεί πάρα πολύ!από την πρώτη βδομάδα ήθελα να χωρίσω όμως δεν το έκανα!οι δικοί μου δεν τον θέλουν με τίποτα και τους έχω πει ψέματα πως δεν είμαστε πλέον μαζί!και αυτό δεν το μπορώ καθόλου!προσπαθώ να χωρίσω όμως δεν μπορώ!φωνάζει,απειλεί κ δεν έχω το κουράγιο!λέει ότι τον απατάω και άλλα τέτοια παρόμοια!ξέρω πως αυτό που θα ζητήσω είναι χαζό όμως θέλω ένα τρόπο να τον χωρίσω!χωρίς να φοβάμαι!να βγω εγώ η καλή ώστε να μην του μπουν ιδέες!σας εκλπιπαρώ για ουσιαστική βοήθεια!


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


οι ερωτικές σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αγάπη, την καλοσύνη και τον σεβασμό. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε με τον σύντροφό σας. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως να υπάρχει πρόβλημα.


Θα σου μιλήσουμε λίγο για την συναισθηματική κακοποίηση και έτσι ελπίζουμε ότι θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτό που συμβαίνει και σε σένα και να μπορέσεις να πάρεις τις αποφάσεις σου.


Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μια συμπεριφορά, κατά την οποία ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων εκθέτει ένα άλλο άτομο ή ομάδα ατόμων σε καταστάσεις που είναι επιβλαβείς για την συναισθηματική και ψυχολογική τους ακεραιότητα. Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών είναι η λεκτική επιθετικότητα, η κυριαρχική συμπεριφορά, ο εκφοβισμός, οι χειριστικές σχέσεις - σχέσεις εκμετάλλευσης, οι συμπεριφορές ζήλιας.

Οι άνθρωποι που ζουν μια τέτοια κατάσταση πολύ συχνά δεν την αναγνωρίζουν και τείνουν να απαξιώνουν την εμπειρία τους ως κάτι όχι το ιδιαίτερα σημαντικό. Σε αυτό πολλές φορές συμβάλλει και η γνώμη των γύρω τους, οι οποίοι επίσης δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη σημασία της κατάστασης, λέγοντας στο άτομο που υποφέρει, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζει. Όμως στην πραγματικότητα, όταν κάποιος βιώνει συνεχή απαξίωση των συναισθημάτων του με το να γίνεται συχνά αντικείμενο κριτικής και επιθετικών συμπεριφορών, είναι κάτι που έχει βαθιές επιπτώσεις στον ψυχισμό του, κλονίζοντας έτσι την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και την αυτοπεποίθησή του. Τα θύματα συναισθηματικής κακοποίησης συχνά υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη, μετά-τραυματική διαταραχή (post traumatic stress disorder), και είναι πιο επιρρεπή στην κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.

Επίσης, κατά τη συναισθηματική κακοποίηση, το θύμα τείνει να πιστεύει πως αυτό έχει το πρόβλημα και πως θα πρέπει να κάνει πράγματα για να βελτιώσει την σχέση (με τον θύτη). Αυτό όμως δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα γιατί το πρόβλημα δεν είναι το άτομο που υπόκειται την κακοποίηση, αλλά η ίδια η συμπεριφορά κακοποίησης. Ό,τι και να κάνει λοιπόν το θύμα, ποτέ δεν πρόκειται να ευχαριστήσει το άλλο πρόσωπο, ούτε να του αλλάξει την συμπεριφορά.



Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ότι κακοποιείται συναισθηματικά; Ένας τρόπος είναι να δει κανείς την κατάστασή του σαν εξωτερικός παρατηρητής και να προσπαθήσει να εξετάσει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται έχουν μεγάλη σημασία, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι πολύ ύπουλη έτσι η αναγνώριση των συναισθημάτων μας θα βοηθήσει στο να ονομάσουμε την κατάσταση.



Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ονομάσει κανείς αυτό που βιώνει, ως μορφή κακοποίησης. Θα πρέπει,  να επισημάνουμε ότι όταν κάποιος νιώθει μειωμένη αυτοπεποίθηση, νευρικότητα, φόβο , σε συνδυασμό με κακοποιητική συμπεριφορά από ένα πρόσωπο, αποτελούν στοιχεία ότι κάποιος κακοποιείται συναισθηματικά.



Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή, θα πρέπει το άτομο που υπόκειται την συναισθηματική κακοποίηση να βρει τρόπους να προστατέψει τον εαυτό του. Σημαντικό είναι αρχικά να μειώσει ή και να διακόψει εντελώς την επικοινωνία του με τον θύτη.
 Θα πρέπει να βρει ανθρώπους που εμπιστεύεται ώστε να μιλήσει για αυτό που του συμβαίνει και έτσι να νιώθει ότι έχει ένα στήριγμα.
 Με τη βοήθεια των ανθρώπων αυτών, είναι πιο εύκολο να βρει το κουράγιο να επισκεφτεί έναν ειδικό ώστε να μιλήσει και σταδιακά να αποφορτιστεί. Ο σκοπός μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου, εξετάζοντας προσεκτικά τα αρνητικά μηνύματα που δεχόταν για τον εαυτό του τόσο καιρό, και αντιπαραθέτοντάς τα με την πραγματική του αξία.

Έτσι, με τον καιρό, το άτομο κατανοεί ότι του αξίζει αγάπη και σεβασμός, παρ' όλες τις άσχημες συμπεριφορές που έχει υποστεί και που έχουν αποδυναμώσει τον συναισθηματικό του κόσμο. Όσο περισσότερο το συνειδητοποιεί αυτό, τόσο λιγότερο θα επιτρέπει να γίνεται δέκτης κακοποιητικών συμπεριφορών και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε συμβαίνει αυτό είτε προς τον εαυτό του, είτε προς ανθρώπους γύρω του.

Φίλη μας , μίλησε  ανοιχτά με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι ,ακόμη περισσότερο με τους γονείς σου παρόλο που όπως αναφέρεις δεν θα το ήθελες γιατί δεν γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά έχεις σκεφτεί ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να δίνει περισσότερη "δύναμη" στον φίλο σου και να το εκμεταλλεύεται; Επίσης μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για νομικές συμβουλές, εφόσον υπάρχουν απειλές καθώς επίσης και στις τηλεφωνικές γραμμές κατά της βίας και να μιλήσεις με ειδικούς και βρεις στήριξη και πολύτιμη βοήθεια!
 Να είσαι καλά και περιμένουμε νεότερα σου.