Το διαζύγιο

xaris.s 41 ετών,

geia sas...prokeite gia ton aderfo mou.....einai xwrismenos edw k 1 xrono me ena paidaki 2 xronwn,to paidi zei m thn mhtera tou k to pernei kapoies wres orws leei o nomos [den to afhnei oute lepto parapanw]to paidi otan to exoume emeis tou afierwnoume polu xrono to pame voltes      me liga logia asxoloumaste para poly mazi tou, [einai agoraki],exei poly adynamia ston baba tou kai o babas to idio.to provlhma einai oti otan erxete h wra na ton paei sth mama tou to paidi kleei kai den 8elei me tipota na katevei apo to amaksi,me apotelesma na katevenei me klamata kai o aderfos mou na stenaxwriete para polu,[mas fenete parakseno pws ena paidaki 2 xronwn na mhn 8elei na paei sth mama tou],ti borei na symvenei???????????exoume ma8ei ......oti den tou dinoun ka8olou shmasia..ekei kai to megalwnei h giagia.megalonwdas 8a to dhlhtiriazoun ...gia mas...voh8hste mas...den 3eroume pws na fer8oume sto paidi megalonwdas stis pi8anes erwthseis tou erwthseis[giati den eine edw k h mama ???kai ti na tou leme otan den 8elei na paei sth mama..kai se diafores erwthseis pou borei na kanei ena paidi megalwnodas se mia tetoia katastash....efxaristw ek twn proterwn..


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,

Το διαζύγιο αποτελεί μια διαδικασία πολλών αλλαγών, τόσο για το κάθε μέλος, όσο και για τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, που συνήθως διαρκεί χρόνια. Μάλιστα, σε μια οικογένεια με παιδιά ελάχιστες φορές το διαζύγιο αποτελεί μια απόφαση κοινή. Σε ένα ποσοστό περιπτώσεων, το διαζύγιο συνοδεύεται για πολλά χρόνια από μια εντονότατη σύγκρουση μεταξύ των γονιών, που μεταφράζεται σ’ έναν αγώνα για τα παιδιά και πραγματοποιείται μέσω των παιδιών. Η χρησιμοποίηση, όμως, του παιδιού από τους γονείς, είτε ως συμμάχου του ενός γονιού εναντίον του άλλου , είτε ως ακροατή της διαμάχης, είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το ίδιο.


Οι γονείς οφείλουν στη λειτουργία τους να μην είναι «χωρισμένοι», το ότι μάλιστα έπαψαν να είναι σύντροφοι δε σημαίνει ότι έπαψαν να είναι και γονείς. Από μόνο του ένα διαζύγιο σε «χωρίζει στα δύο», σε θέτει ενώπιον των επιλογών, των ευθυνών και των επιθυμιών σου, σε διχάζει. Το ρόλο, όμως, του γονέα, πραγματικά τον παντρεύεσαι.

Ακόμη και αν συμβεί κάτω απ’ τις καλύτερες, ένα διαζύγιο είναι πάντα επώδυνο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Δεν έχει σημασία ποιος φέρει την ευθύνη για αυτό καθεαυτό το γεγονός, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές για την κατάλληλη αντιμετώπιση του θέματος. Το παν, είναι με πόση ωριμότητα θα χειριστούν το θέμα οι γονείς και πώς θα πορευτεί η οικογένεια στη συνέχεια. 

Όσο πιο ειρηνικά επέλθει ο χωρισμός, τόσο πιο ανώδυνα θα αντιμετωπίσει το παιδί την κατάσταση. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει σε κάθε περίπτωση, είναι πως οι γονείς του θα το αγαπούν και θα το συντροφεύουν για μια ζωή αφού θα είναι για πάντα κομμάτι του εαυτού τους. 

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον κατάλογο για 
Τα δικαιώματα ενός παιδιού χωρισμένων γονιών -"Chidren's Bill Of Rights In Divorce"

• Το δικαίωμα να του φερθούν σαν άνθρωπο και όχι σαν πιόνι ιδιοκτησίας.

• Το δικαίωμα να αγαπά κάθε γονιό χωρίς τύψεις, πίεση ή απόρριψη.

• Το δικαίωμα στην αγάπη, φροντίδα πειθαρχεία και προστασία από τους δυο γονείς του.

• Το δικαίωμα να μην διαλέξει «πλευρές» και να του ζητηθεί το που θέλει να μείνει.

• Το δικαίωμα να εκφράσει τα αισθήματα του όσον αφορά το διαζύγιο, όπως θυμός, λύπη ή φόβος.

• Το δικαίωμα να έχει μια θετική και εποικοδομητική συνεχόμενη σχέση με κάθε γονιό.

• Το δικαίωμα να μην πάρει αποφάσεις που ταιριάζουν σε ενήλικα.

• Το δικαίωμα να παραμείνει παιδί, χωρίς να του ζητηθεί να πάρει γονικές ευθύνες ή να είναι σύντροφος / φίλος των γονιών του.

• Το δικαίωμα να μην συμμετέχει στα επώδυνα παιχνίδια που παίζουν οι γονείς για να πληγώσουν ο ένας τον άλλον ή να βρεθούνε στη μέση της διαμάχης.

• Το δικαίωμα στην καλύτερη διατροφή που μπορεί να επιτευχθεί με τις καλύτερες προσπάθειες και των 2 γονιών.

Σας παρακαλούμε να τον θυμόσαστε κάθε φορά που τα συναισθήματα  σας υπερβαίνουν και βοηθήστε και τον αδερφό σας να ξεπεράσει τον θυμό και την θλίψη του που νιώθει για τον ¨θάνατο¨ του γάμου του με την συμπαράσταση σας και την αγάπη σας
Να είστε καλά και για ότι θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας στο psyxologoi@gmail.com