Η σχέση της κόρης με την μητέρα της

kordela 25, 25 ετών

eimai 25 xronwn,i goneis mou xwrisan prosfata enw tha eprepe na o exoun kanei edw k par polla xronia.h mhtera mou pote den asxolithike mazi mas mas megalwne k mas frontizei akoma h giagia mou,ekeinh to mono pou koitaze htan pws tha parei wraia rouxa pw tha bgei k kata kairous pigaine me allous andres k polles fores mprosta mou.pote den  thn eixa dipla mou pote de me smbouleyse oute me akouse,panta me ebrize mou feroan asxima k akoma k simera enw ekeinh mas paratise xana exakoloythei na me brizei k na prospathei na mou kanei kako.o pateras mou thelei na xanagirisei konta ths alla egw den mporw na thn anextw,me pianoun spasmoi k dispnoia otan akouw giayth k den mporw na brethw ston idio wro mazi ths,o pateras mou mou bzei tis fwnes k mou leei oti den mporw na ton katalabw omws oute ekeinos den kaalabainei emena,den zhthsa pote kati diskolo mia mana na nai dipla mou ithela alla tipota den exw niwsei agaph oute eia pote mia agkalia de xerw pws na to xeiristw k ti na kanw.thelw ena hremo periballon den anexw pia kaygades k fasaries.pera apo ayto hmoun me enan anthrwpo kapoio kairo xrisame prosfata k mou exoun pesei ola mazi.ton agapaw k ponaw alla xerw oi me exei prodwsei me pollous tropous k den thelw na xanagyrisw alla fobamai oti den exw thn dinamh pou xreiazomai k tha me xanapeisei,den thn mporw olh ayth th piesh eidika apo th meria ths oikogeneias mou,sto thema twn goniwn mou oloi mou lene oti epeidh eimai h mikroterh tha prepei na ipoxwrw k na mhn milaw,omws exw k apopsi k snaisthimata k den mporw na ta krataw allo mesa mou,molis paw na pw kati mou fwnazoun k mou bgazoun fasaries.einai oso diskolo na katalaboun oti de mporw na zisw me mia ginaika pou pote d me agapise panta me katariotan  pote den htan konta mou?


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη


Στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ μητέρας και κόρης υπάρχει ένας δεσμός βαθύτερος από οποιοδήποτε άλλο βιώνει η κόρη - παιδί. Αυτός ο δεσμός είναι βασισμένος στην αγάπη και την φροντίδα αλλά και σε ένα γενικότερο αρχετυπικό μηχανισμό μεταβίβασης από γενιά σε γενιά των μυστηρίων της γυναικείας φύσης. Η σχέση αυτή είναι πολύ δυνατή, ίσως η σχέση με την μεγαλύτερη επιρροή στη γυναίκα. Η σχέση της κόρης με την μητέρα της λειτουργεί ως βάση για την σχέση της κόρης με τον ίδιο της τον εαυτό. Η σχέση αυτή δίνει σε μεγάλο βαθμό σχήμα στο μέλλον της κόρης και αντανακλά το παρελθόν της μητέρας, όχι μόνο το προσωπικό της παρελθόν αλλά και την πολιτιστική της κληρονομιά, την εκάστοτε κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την ιστορία της οικογένειας της.



Η σχέση μητέρας και κόρης είναι ο καθρέφτης στον οποίο αντανακλώνται οι συναισθηματικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι μητέρες.  Γενιές ολόκληρες γυναικών έμαθαν να μην είναι ορατές, δηλαδή να μην κάνουν ορατές τις προσωπικές συναισθηματικές τους ανάγκες και μάλιστα να πιστεύουν ότι αυτή η σιωπή είναι φυσιολογική και πρέπουσα για την γυναίκα.

Οι μητέρες πιο συγκεκριμένα είναι αυτές που αυτονόητα φροντίζουν χωρίς παράλληλα να παίρνουν πάντα και οι ίδιες φροντίδα. Μητέρες με αναπάντητες και ακάλυπτες συναισθηματικές ανάγκες τείνουν να στρέφονται στο κοντινότερο τους θηλυκό, δηλαδή την κόρη τους γιατί σε αυτήν βλέπουν την επόμενη γενιά γυναικών που οφείλει να φροντίζει τις ανάγκες των άλλων. Δημιουργείται έτσι μια σχέση όπου μητέρα και κόρη , έχοντας μάθει να αρνούνται τις ανάγκες τους, στρέφονται η μία στην άλλη για να καλύψουν το κενό που αρνούνται αλλά υπάρχει. Αυτό συχνά γίνεται από την μεριά της μητέρας μέσα από συναισθηματικούς εκβιασμούς, δημιουργία ενοχών, στάση μάρτυρα, επικοινωνία αναγκών μέσα από συνεχείς ασθένειες και άλυτα προβλήματα, συνεχείς επικρίσεις για τις επιλογές της κόρης κλπ.

Κάποιες μητέρες φέρονται στην κόρη τους σαν να είναι αυτές η αιτία του κενού τους. Άλλες αποσύρονται συναισθηματικά από τη ζωή της κόρης τους γιατί η ελευθερία της επόμενης γενιάς είναι εξαιρετικά οδυνηρή για αυτές (τους θυμίζει τα δικά τους ανολοκλήρωτα όνειρα, σχέδια κλπ.). Από την μεριά τους, οι κόρες θυμώνουν για την παθητική ή εκδικητική στάση της μητέρας, για τις απόψεις της, για τις παρεμβάσεις και επικρίσεις της ή για την απουσία από την ζωή τους. Στις οικογένειες όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως σημαντικές, όπου οι ανάγκες τους ακούγονται και είναι σεβαστές και όπου τα κορίτσια μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι έχουν το δικαίωμα να περιμένουν από τους άλλους να τις «ακούνε» και να τις σέβονται, η σύγκρουση μητέρας και κόρης είναι μικρότερη.


Κάποιοι τρόποι καλύτερης επικοινωνίας και επίλυσης της σύγκρουσης που μπορουν να έχουν αυτές οι γυναίκες μεταξύ τους είναι

 - Να έχουν και οι μητέρες και οι κόρες τη δική τους ζωή, τις δικές τους φιλίες και το δικό τους υποστηρικτικό περιβάλλον.
 - Να κατανοούν και να σέβονται τη προσωπική τους μοναδικότητα και τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές..
 - Να αλληλοσέβονται την ιδιωτικότητα κα τα όρια τους.
 - Να παίρνουν την ευθύνη για τις προσωπικές τους συναισθηματικές ανάγκες και επιλογές.
 - Να αισθάνονται ελεύθερες να κάνουν και να μαθαίνουν από τα δικά τους λάθη.
 - Να αναπτύξουν κριτική ματιά απέναντι στις κοινωνικές επιταγές των ρόλων που πληγώνουν και βλάπτουν την συναισθηματική υγεία και την σχέση των γυναικών με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

Ελπίζουμε να μπορέσαμε να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις πόσο δύσκολη αλλά και πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ μιας κόρης με την μητέρα της.
Δώσε την ευκαιρία  σε σένα αλλά- και για σένα- και στην μητέρα σου να αναζητήσετε την αλήθεια μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο αλλά με διάθεση αποδοχής και κατανόησης
Να είσαι καλά