Είναι αρκετές οι καλές προθέσεις για να διατηρηθεί μια σχέση στον χρόνο;

Aggelos 26 ετών

Γεια σας.Θα ηθελα να μου πειτε την αποψη σας για τους προβληματισμους μου.Εχω μια σχεση εδω και ενα χρονο περιπου,η οποια δημιουργηθηκε κατω απο δυσκολες συνθηκες.Στις αρχες ειμασταν μεσα στην χαρα ,την ανεμελια και το παθος.Οπως ειναι ο ερωτας,γεματος ενθουσιασμο !Γνωριζω οτι κατα το περασμα του χρονου,αλλοιωνεται η αρχικη εικονα που εχουμε για τον αλλον(ακολουθουμε το "Ο φανταστικος ερωτας ειναι καλυτερος του πραγματικου",αφου ολα ειναι στο μυαλο) ,εφοσον τον γνωριζουμε καλυτερα,βλεποντας μειονεκτηματα η' ιδιοτροπιες.Οταν ακολουθει μια σειρα απο εντονους καυγαδες,οι οποιοι μπορουν να αφορουν ασημαντους λογους,και επειτα αυτο γινεται καθημερινοτητα (χωρις ανασα και στολισμενο με το στοιχειο της υπερβολης)  μεσα στο περασμα του χρονου της σχεσης,την αλλοιωνει,την φθειρει ,την κουραζει.Μετα ακολουθουν περιοδοι "ειρηνης" και ηρεμιας που διορθωνουν τα πραγματα και η ισορροπια ισως επανερχεται.Αλλα στον καθε επομενο "πιθανο" καυγα,μενουν ιδιες οι αντιδρασεις,η κουραση σαν να ζουμε τους παλιοτερους καυγαδες ξανα.Μενει αυτη η αισθηση,που μοιαζουν σα πληγες και οι οποιες εχουν προκαλεσει και διαφορες ανασφαλειες.Αναρωτιεμαι αν υπαρχει τροπος να κλεισουν αυτες οι πληγες,εφοσον υπαρχουν αισθηματα..Αν μπορουν να "διαγραφουν" σα να γυριζαμε παλι πισω στην αρχη,οπου κυριαρχουσαν ομορφες κυριως στιγμες χωρις τους απανωτους και ψυχοφθορους καυγαδες...


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητέ φίλε μας,


Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ονειρευτεί να ζήσουν την ιδανική σχέση έτσι όπως την έχουν φανταστεί και στην αρχή οι ενδείξεις είναι πολλές για το ότι η σχέση αυτή θα πραγματοποιηθεί. Κάτι που περιγράφεις και για την αρχή της δικής σου σχέσης. Τι συμβαίνει όμως αργότερα και το όνειρο τείνει να παραμείνει ανεκπλήρωτο; Τι είναι αυτό που φθείρει τον αρχικό ενθουσιασμό; Είναι αρκετές οι καλές προθέσεις για να διατηρηθεί μια σχέση στον χρόνο;

Οι μελετητές ορίζουν ως κύριους παράγοντες που συντελούν στην φθορά, τις εμπειρίες των προηγούμενων σχέσεων και των δύο μελών αλλά κυρίως τα οικογενειακά πρότυπα που αποκτούν στην παιδική τους ηλικία μέσα από την οικογένεια στην οποία έχουν μεγαλώσει. Έτσι λοιπόν μπορείς να καταλάβεις ότι το υποσυνείδητο των ανθρώπων έχει κάποια στερεότυπα τα οποία ίσως και να μην είναι αναγνωρίσιμα και κατ’ επέκταση κάποιες αντιδράσεις όχι κατανοητές.

Είναι λογικό τα μέλη μιας σχέσης να προσμένουν να συμβεί το καλύτερο σε αυτήν. Αυτό όμως απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και των δυο, και για να διατηρηθεί μια σχέση στον χρόνο χρειάζεται η καλλιέργεια της αυτογνωσίας, του σεβασμού, της ειλικρίνειας και της αγάπης.

Χαρακτηρίζεις ως ασήμαντους τους λόγους που τσακώνεστε. Αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός στον οποίο συμφωνεί και η σύντροφο σου; Υπάρχει η περίπτωση να είναι αυτοί οι λόγοι πολύ σημαντικοί γι’ αυτήν; Όπως και να έχει όμως, οι τσακωμοί συμβαίνουν στην σχέση σας και από την μία είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Από την άλλη όμως οι τσακωμοί δεν είναι ο μοναδικός τρόπος διευθέτησης των διαφωνιών.

Το ότι έχεις στείλει αυτό το γράμμα, δείχνει την επιθυμία σου να συνεχιστεί αυτή η σχέση, αλλά και την διάθεση σου να γίνουν κάποιες αλλαγές σε αυτήν.
Η δυναμική του δεσμού, χαλαρώνει από τις προσωπικές διαφορές, τις συγκρίσεις, τον θυμό, τον ανταγωνισμό και την ματαίωση. Όλα τα ζευγάρια ανεξαιρέτως θα βρεθούν σε κάποιες στιγμές κρίσης και όλες οι σχέσεις δοκιμάζονται με κάποιον τρόπο μέσα στον χρόνο. Αν όμως και τα δύο μέλη επιθυμούν να συνεχιστεί η σχέση, είναι απαραίτητα στοιχεία η ψυχραιμία, η υπομονή και η κατανόηση κυρίως σε αυτές τις στιγμές.
Είναι επίσης σημαντική και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του ζευγαριού με την βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ τους. Κάτι το οποίο φαίνεται να έχει κάποιες αδυναμίες στην δική σας σχέση.
Συνήθως όταν επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους η αντικειμενικότητα μας παραβιάζεται, νομίζοντας ότι για όλα τα δεινά μας ευθύνονται οι άλλοι με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη δυσχέρεια στην επικοινωνία. Επειδή όμως η επικοινωνία δημιουργείται από δύο, χρειάζεται συμμετοχή και προσπάθεια από κοινού. Αν αποφευχθεί η εύκολη κριτική και των δυο από εσάς, του ενός προς τον άλλον, και προσπαθήσετε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας με ήρεμο τρόπο, χωρίς επιθετική διάθεση, η σχέσης σας αυτόματα θα μπορέσει να βρεθεί σε ένα άλλο επίπεδο. Έχεις εκφράσει με αυτόν τον τρόπο στην σύντροφο σου τις σκέψεις σου και τους προβληματισμούς σου που αναφέρεις στο γράμμα; Έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον, αλλά και τον εαυτό του ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς να φθείρεται η σχέση σας από τους τσακωμούς.
Οι ωφέλιμες σχέσεις είναι αυτές που στερούνται ανταγωνισμού και τα μέλη τους συνεργάζονται για το καλό και των δύο. Η αληθινή επικοινωνία όμως στο ζευγάρι διαταράσσεται όταν οι δύο σύντροφοι παγιδεύονται σε παιχνίδια επιβολής, όπου ο καθένας προσπαθεί να «διορθώσει» τον άλλον και κανείς τους δεν θέλει να «διορθωθεί». Ένα από τα κλειδιά μιας ευτυχισμένης σχέσης είναι, αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη του εαυτού μας και να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Είναι άξιο αναφοράς ότι ο λόγος που τα περισσότερα ζευγάρια φεύγουν από την σχέση τους σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι η απιστία όπως μπορεί πολλοί να πιστεύουν, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας.

Όπως οι σχέσεις έχουν καλές και άσχημες στιγμές έτσι και οι άνθρωποι δίπλα μας έχουν θετικές και αρνητικές πλευρές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και για την σύντροφο σου όπως και για εσένα τον ίδιο. Αν θέλεις μπορείς να κάνεις έναν κατάλογο με τα στοιχεία που σ’ αρέσουν στην σύντροφο σου και από την άλλη με τα στοιχεία που σε ενοχλούν. Έτσι μπορούν να γίνουν πιο ξεκάθαροι σε εσένα οι λόγοι για τους οποίους βρίσκεσαι σε αυτή την σχέση, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους ίσως να μην ήθελες να βρίσκεσαι σε αυτήν.
Μπορείς επίσης να μοιραστείς με την σύντροφο σου την ενέργεια σου να μας στείλεις το γράμμα αυτό και να διαβάσετε μαζί την απάντηση, αν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει την σχέση σας.

Να είσαι καλά.