πρόβλημα αλκοολισμού

ΚΑΣΣΆΝΔΡΑ , 28 ετών


Γεια σας  εχω εναν φιλο 25 χρονων ο οποιος αντιμετωπιζει προβλημα αλκοολισμου. ειναι παιδι χωρισμενων γονιων με εναν πατερα συνεχως απων και μια μητερα που ειναι περισσοτερο φιλη παρα μητερα με αποτελεσμα να τον εχει αφησει στη μοιρα του να κανει οτι θελει στη ζωη του. πιστευει οτι δεν εχει κανεναν και μονο στηριγμα ειναι το ποτο και δεν αφηνει κανεναν να τον πλησοασει πολυ. θεωρει οτι ολοι τον κατακρινουν και για αυτο πινει για να μην νιωθει αβολα αν δεν πιει νιωθει οτι δεν μπορει να βγει απο το σπιτι. το θεμα ειναι οτι πλεον πινει συνεχεια ξεκιναει απο το μεσημερι και συνεχιζει μεχρι να τον παρει ο υπνος του εχω μιλησει με το καλο με το κακο προσπαθω να βρω τροπους να τον βοηθησω αλλα δυστυχως δεν πιανει τιποτα. σας παρακαλω θα ηθελα πολυ μια συμβουλη. ευχαριστω...


ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,


Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το να πίνουν αλκοόλ ως έναν τρόπο για "θεραπεία" ή για να ελαφρύνουν τα συναισθήματα που φαίνονται συντριπτικά βαριά, όπως η θλίψη, ο θυμός ή η ντροπή. Αυτά τα συναισθήματα τους φαίνονται λιγότερο ανυπόφορα όταν πίνουν.


Οι άνθρωποι πίνουν επίσης μερικές φορές για να απαλλαγούν από συναισθήματα αυτοκριτικής, τύψεων και ενοχών, που απαντώνται πολύ συχνά στα πλαίσια της Κατάθλιψης. Διαπιστώνουν ότι μπορούν να είναι πιο επιεικείς με τον εαυτό τους όταν έχουν πιεί αλκοόλ.

Για άλλους, ένα ποτό υποκαθιστά ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχουν χάσει. Κάνουν, στην πραγματικότητα, μια νέα σχέση με τη μπουκάλα, μια σχέση που δεν θέλουν να χάσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία μας διδάσκει ότι, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κατάχρηση του αλκοόλ για να διορθώσουν ένα αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης με τους άλλους, ή με την εικόνα του εαυτού τους. Το να πίνουν, χρησιμεύει για τη δημιουργία μια αίσθησης ότι ο κόσμος είναι όπως θα έπρεπε να είναι, ή ότι είναι τόσο πολύτιμος, όπως αισθάνονται ότι πρέπει να είναι.

Επιπρόσθετα, ο αλκοολισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η αίσθηση της δύναμης όταν ένα άτομο αισθάνεται αβοήθητο. Το να πίνει κάποιος καταχρηστικά αλκοόλ, μπορεί να εκφράζει τη μεγάλη οργή του όταν αισθάνεται αδύναμος, και ταυτόχρονα η ίδια η πράξη του να πίνει αλκοόλ, επαναφέρει την αίσθηση ότι μπορούν να ελέγχει τα συναισθήματά του μέσα από τις δικές του ενέργειες.

Το αλκοόλ καταντάει ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιον όταν αρχίσουν και γίνονται ορατές οι βλαβερές του συνέπειες τόσο στην ατομική και οικογενειακή υγεία όσο και στην εργασιακή ζωή. 

Όταν κάποιος πίνει πολύ, ο οργανισμός του προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες που προκαλεί η κατευναστική δράση του αλκοόλ και γίνεται περισσότερο ανθεκτικός στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται. Ως συνέπεια, εκδηλώνεται μία προσαρμοστική διαταραχή με εμφανή και σοβαρά στερητικά συμπτώματα (σύνδρομο αποστέρησης) στην διάρκεια που κάποιος σταματά την κατανάλωση αλκοόλ. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση και εκδήλωση του γνωστού delirium tremens, μιας συγχυτικο-διεγερτικής κατάστασης που καταλήγει πολύ συχνά σε θάνατο.

Ετσι για να βοηθήσεις τον φίλο σου ,το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει ότι  έχει τον έλεγχο της ζωής του και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσει με τα υπόλοιπα βήματα:

1. Να δεσμευθεί ότι θα το κόψει . Από την στιγμή που αποφασίσει να το κόψει, μπορεί να σχεδιάσει τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

2. Να χρησιμοποιήσει την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός του γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας  μπορεί να σταθεί δίπλα του και να τον βοηθήσει να ξεπεράσειςτο πρόβλημα του αλκοολισμού.

3. Να χρησιμοποιήσει την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης.Να επικοινώνησει με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα του δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσει την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.

Και εσύ ας είσαι βοηθητική και υποστηρικτική στα βήματα του αυτά με υπομονή και επιμονή

Να είσαι καλά.