ερωτευομαι λαθος ανθρωπους

ηρα , 29 ετών

το προβλημα μου αν μπορει να θεωρηθει προβλημα ειναι οτι ερωτευομαι λαθος ανθρωπους. παρακεινουμαι απο το συναισθημα και δεν σκεφτομαι λογικα. ειμαι τωρα με ενα παιδι που μου φαιρεται υπεροχα και παρολα αυτα τον απαταω με εναν αλλο ο οποιος το μονο που θελει απο εμενα ειναι σεξ. οταν πινει μου λεει οτι με αγαπαει και οτι ειναι ερωτευμενος και εγω σαν την χαζη υποκειπτω. το θεμα ειναι οτι την αλλη μερα ειναι σαν να μην υπαρχω κανει παρεα μαζι μου μιλαμε σαν φιλοι αλλα μεχρι εκει βρισκομαστε μονο οταν αυτος θελει σεξ και εγω απλα περιμενω και ελπιζω οτι αυτο θα αλλαξει. και ρωταω εγω τωρα γιατι δεν μπορω να ερωτευτω αυτο το αλλο παιδι που ειναι τοσο καλος μαζι μου και με αγαπαει και θελω αυτον που μου φαιρεται ετσι και με κανει και νιωθω τοσο ασχημα?και δεν ειναι η πρωτη φορα παντα ερωτευομαι και κολλαω με ανθρωπους που μου φαιρονται ετσι.ειχα σχεση με ενα παιδι που δεν με υπολογιζε και εκανε οτι ηθελε εκεινος και οταν ηρθαν τα σκουρα με χωρισε αντι να κατσει να μιλησουμε. μηπως εχω καποιο προβλημα ?



ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Αγαπητή φίλη,




Οι άνθρωποι αναζητούν κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι. Αν το παρελθόν μας ήταν γεμάτο αισθήματα απόρριψης, τότε ενστικτωδώς κάνουμε τα πάντα για να αναπαράγουμε τα ίδια συναισθήματα και στην ενήλικη ζωή μας.
Συχνά, επιλέγουμε συντρόφους που ενισχύουν την έμφυτη τάση μας για αυτοκριτική. Για παράδειγμα, μια γυναίκα της οποίας ο πατέρας έλειπε συνέχεια από το σπίτι και δεν ήταν ποτέ δίπλα της όταν τον είχε ανάγκη, μοιραία αισθάνεται πως δεν έχει αγαπηθεί όσο θα ήθελε. Στην ενήλικη ζωή της θα επιδιώκει να είναι μαζί με κάποιον που θα την προσέχει και θα την κάνει να αισθάνεται ποθητή, αλλά τελικά, όταν αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ο σύντροφός της διστάζει να δεσμευτεί, θα νιώσει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της. Κι όμως, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που την τράβηξε σε αυτόν τον άνθρωπο ήταν μια φωνή μέσα της που της έλεγε πως εκείνος στο μέλλον θα αποδειχθεί ανεπαρκής και ανάξιος γι' αυτή τη σχέση. Στην ουσία, δηλαδή, κυνηγάμε μια ουτοπία, μια σχέση που είναι καταδικασμένη πριν καν αρχίσει...


Σε αρκετές περιπτώσεις, το γεγονός ότι ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο στηρίζεται στη λογική που λέει πως το ανεκπλήρωτο γίνεται και υπερτιμημένο. Καταλήγουμε να ερωτευτούμε αυτόν ή αυτήν με την οποία δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε κάτι, να κάνουμε τον κύκλο μας μαζί του/της, να ζήσουμε όλα αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε.

Επίσης, ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο όταν η ερωτική έλξη δεν είναι αμοιβαία και ο άλλος καταλήγει να είναι μαζί μας μόνο και μόνο επειδή γοητεύτηκε από τον έντονο ερωτά μας για αυτόν.
Τον έλκουμε όχι επειδή έχει ενθουσιαστεί με εμάς, αλλά επειδή κολακεύεται και νιώθει σημαντικός από τα ερωτικά συναισθήματα που τρέφουμε για αυτόν, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κάτι παραπάνω από έκδηλα. Στην ουσία, βιαζόμαστε να του ανοιχτούμε και να του προσδώσουμε όσα μας λείπουν, χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά ενδιαφέρεται να τα δεχτεί.

Η εξιδανίκευση αυτή, αποβαίνει καταστροφική όταν συνειδητοποιήσουμε εν τέλει καθυστερημένα ότι ερωτευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο και ενίοτε μπορεί να μετατραπεί σε μίσος ή και επιθετικότητα απέναντί του γιατί διέψευσε τις αρχικές μας προσδοκίες.

Θυμώνουμε μαζί του γιατί μας 'κορόιδεψε', γιατί δεν ταυτίστηκε με αυτό που είχαμε δημιουργήσει στη φαντασία μας για αυτόν, γιατί δεν ταίριαξε με το άψογο ομοίωμά του που είχαμε κατασκευάσει στο μυαλό μας. Πολύ γρήγορα τον απομυθοποιούμε, αρχίζει να μας εκνευρίζει και τότε τα πάντα καταρρέουν.

Για να βρείτε τι ακριβώς συμβαίνει και πως να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας θα σας συμβουλεύαμε να κάνετε τα εξής;


1. Γνωρίστε καλά τον εαυτό σας. Ψάξτε μέσα σας, στο παρελθόν σας, στην παιδική σας ηλικία... Μήπως τελικά εσείς είστε ο μαγνήτης που έλκει τους λάθος άντρες; Κι αν ναι, αναρωτηθείτε γιατί θέλετε εκείνον που κατά βάθος σαμποτάρει τα συναισθήματά σας...
2. Αποκτήστε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Να θυμάστε πως εσείς οι ίδιες είστε οι πρωταγωνίστριες της ζωής σας και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Συνηθίζουμε να ικανοποιούμε πρώτα τις ανάγκες των άλλων και μετά τις δικές μας και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μην είμαστε ευτυχισμένες. Αν υπάρχει δίπλα σας ένας άνθρωπος που σας καταπιέζει και σας κάνει να αισθάνεστε χάλια, δεν υπάρχει λόγος να τον κρατάτε στη ζωή σας.
3. Να είστε ρεαλίστρια. Όταν κάποιος σας δείχνει ενδιαφέρον, αλλά εσείς δεν τρέφετε τα ανάλογα συναισθήματα, δεν υπάρχει λόγος να παραμυθιάζεστε. Όσο κι αν σας κολακεύει το ενδιαφέρον του, καλό είναι να δείξετε ό,τι νιώθετε πραγματικά.
4. Ζητήστε τη γνώμη των φίλων σας. Οι κολλητές σας δεν είναι δίπλα σας μόνο για να σας βοηθούν να επιλέξετε το τζην που σας ταιριάζει... Επιστρατεύστε τες και στα δύσκολα. Ρωτήστε τες ευθέως τι πιστεύουν για το νέο σας σύντροφο και απαιτήστε να είναι αντικειμενικές. Να είστε προετοιμασμένες για την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι.
5. Μην πέφτετε στην παγίδα να παρουσιάζετε στην αρχή της σχέσης σας έναν ψεύτικο εαυτό. Να εκφράζετε τις απόψεις σας και μη διστάζετε να διαφωνείτε με το σύντροφό σας, όταν φυσικά νιώθετε πως θέλετε να το κάνετε... Όσο πιο αληθινή είστε, τόσο πιο σωστά μηνύματα θα του στείλετε, αφήνοντάς του χώρο να αντιδράσει και να δείξει τις δικές του προθέσεις.